Een Feyenoord-supporter bij de herdenking bij het monument van Zadkine Pauline Broekema / NOS

Terwijl Rotterdam zich opmaakte voor de wedstrijd Feyenoord-Heracles, is in het centrum het Duitse bombardement op de stad in 1940 herdacht. Ook veel voetbalsupporters in de stad hielden twee minuten stilte.

Die stilt werd om 13.29 in acht genomen, onder meer bij het monument De Verwoeste Stad van Zadkine op het Plein 1940. Burgemeester Aboutaleb heeft een bloemenkrans gelegd bij het monument.

Ook op het Stadhuisplein, waar straks op schermen de wedstrijd te zien is, waren de supporters twee minuten stil.

Rotterdam herdenkt bombardement

Op 14 mei 1940 verwoestten de Duitsers met het zware bombardement een groot deel van het centrum van Rotterdam. Hierbij kwamen zeker 650 mensen om het leven.

Het bombardement duurde tien minuten en veroorzaakte een grote brand in het centrum. 80.000 mensen raakten dakloos. Bij de herdenking werden alle klokken binnen de zogeheten Brandgrens tien minuten geluid.

Kampioenstitel

In Rotterdam wordt op verschillende plekken stilgestaan bij het bombardement. Een theatervoorstelling over een door het bombardement getroffen familie is afgelast vanwege de Eredivisiewedstrijd tussen Feyenoord en Heracles. Net als vorige week maakt de Rotterdamse club bij deze wedstrijd kans op de kampioenstitel.

STER reclame