'Ook zonder prijs is het seizoen van Bosz bij Ajax geslaagd'

Peter Bosz in Lyon Pro Shots

Ajax kan vanmiddag landskampioen worden en op 24 mei de Europa League winnen. Maar het kan ook zomaar zijn dat de Amsterdammers na een uitstekend seizoen met lege handen komen te staan. Is het dan ineens een mislukt seizoen voor Peter Bosz?

"Zeker niet", stelt NOS-analyticus Co Adriaanse. "De Europa League-finale halen vind ik eigenlijk al een prijs. Het is vijftien jaar geleden dat een Nederlandse club dat presteerde en het is 21 jaar geleden voor Ajax. Het is een grote prestatie. Uniek, in deze tijd."

Adriaanse ziet sinds de komst van Bosz een veel beter Ajax. "Ajax speelt zeer aantrekkelijk voetbal. In de Arena worden de mensen weer vermaakt, maar ook de neutrale fans beleven plezier aan het spel", vertelt hij.

Ajax-trainer Peter Bosz in gesprek met spits Kasper Dolberg tijdens de training ANP

"Veel spelers hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt onder Bosz. Ook de wisselspelers hebben hun waarde bewezen. Ze zijn erg goed en gemotiveerd. Bosz oogst nu al."

Het feit dat Bosz het seizoen begon met acht andere basisspelers dan nu, is veelzeggend. Onder anderen Nemanja Gudelj, Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi vertrokken in de winterstop bij Ajax. Jairo Riedewald begon het seizoen als basisspeler, op de positie van controlerende middenvelder, maar na een paar wedstrijden greep Bosz in.

Ik vergelijk het altijd met een winkel die verbouwd moet worden en tijdens de verbouwing open moet blijven.

Co Adriaanse

Adriaanse: "Het inbrengen van Lasse Schöne was een meesterzet. Hij zette een offensieve speler op een defensieve plek. Ook maakt hij met Bertrand Traoré, Amin Younes, Justin Kluivert en David Neres gebruik van creatieve buitenspelers."

"Bosz moest in het begin van het seizoen nog sleutelen aan zijn elftal. Dat is ontzettend lastig. Ik vergelijk het altijd met een winkel die verbouwd moet worden en tijdens de verbouwing open moet blijven. Je verliest klanten en je maakt pas winst als de verbouwing achter de rug is. Bosz kan de tent niet drie maanden sluiten."

Uitstekend gescout

Tot slot stipt Adriaanse nog André Onana aan. "Hij staat er direct na het vertrek van Jasper Cillessen. Hij is uitstekend gescout. Onana is uitgegroeid tot een betrouwbare sluitpost en ik vind hem misschien al wel beter dan Cillessen. En dat hij het zo goed doet heeft niets met geluk te maken, want Bosz is in staat om het team naar zijn hand te zetten. Hij blijft vasthouden aan zijn filosofie. Ook zonder prijs is het seizoen van Bosz bij Ajax geslaagd."

Co Adriaanse verwacht dat de Europa League-finale op 24 mei heel moeilijk wordt voor Ajax. "Manchester United is een zeer defensieve tegenstander. Tegen Olympique Lyonnais kon Ajax wel gaatjes vinden, Manchester United geeft bijna geen ruimte weg. José Mourinho is bovendien een afbraaktrainer. Puur op resultaat gericht."