Nu nog president Hollande bij het Palais de l'Élysée
NOS NieuwsAangepast

Macron wordt beëdigd, maar hoe gaat dat in zijn werk?

Amerika heeft het Witte Huis, Frankrijk het Palais de l'Élysée. Dat paleis in Parijs is de komende vijf jaar het officiële verblijf van Emmanuel Macron. Hij wordt vanmorgen geïnstalleerd als de nieuwe president van Frankrijk. Zo ziet zijn agenda er vandaag uit:

De drukke dag vol ceremoniële handelingen begint om 10.00 uur. Onder het toeziend oog van de nationale garde (Garde républicaine) en talloze journalisten lopen Macron en zijn vrouw Brigitte Trogneux op de binnenplaats van het paleis over een 60 meter lange rode loper. Aan het einde van de loper staat afzwaaiend president François Hollande.

Op de trappen volgt een handdruk tussen de oude en nieuwe president.

  • NOS / Lars Boogaard
  • NOS
  • NOS

Hollande geeft het echtpaar Macron een rondleiding door het paleis. De pers mag daar niet bij zijn. In de presidentiële werkkamer volgt de echte machtsoverdracht. Daar ontvangt Macron ook de nucleaire codes, de toegang tot het Franse atoomarsenaal. Vervolgens wordt de nieuwe president bijgepraat over de meest brandende kwesties.

Hierna zit het erop voor Hollande. Macron begeleidt hem naar de binnenplaats van het paleis om afscheid te nemen. Een laatste groet aan zijn opvolger en het publiek en dan vertrekt Hollande in een gereedstaande auto.

Samen met de voorzitters van de Senaat en de Nationale Assemblee (de Franse Eerste en Tweede Kamer) loopt het presidentiële gezelschap vervolgens naar de Salle des Fêtes, aan de achterkant van het paleis aan de grote tuin. Hier vindt de overdrachtsceremonie plaats.

Van overdracht tot installatie; hoe ziet de ceremonie eruit?

Macron ontvangt allereerst het Groot Kruis in de Legion d'Honneur, de hoogste onderscheiding in de Vijfde Republiek en het symbool van het presidentschap.

De voorzitter van de Constitutionele Raad leest de verkiezingsuitslag voor waarna Macron een korte toespraak houdt. Er is geen officiële eedaflegging, zoals in de Verenigde Staten wordt gedaan, met een bijbel en een opperrechter. In Frankrijk is er een groet aan de nationale driekleur en wordt vervolgens het volkslied gezongen.

Kanonschoten

Het kamerorkest van de Garde républicaine speelt een plechtige mars, uitgekozen door de nieuwe president. Bij het Hôtel des Invalides worden 21 kanonschoten gelost.

De nieuwe president rijdt vervolgens een ere-rondje over de Avenue des Champs-Élysées en legt onder de Arc de Triomphe een krans bij het graf van de Onbekende Soldaat. Ook gaat hij naar het stadhuis van Parijs om daar de burgemeester van de hoofdstad te ontmoeten.

De nieuwe president zwaait zijn voorganger uit

Vijf jaar geleden zette Hollande grote haast achter de machtsoverdracht. Na de ceremonie nam hij niet de moeite om zijn voorganger Nicolas Sarkozy en diens vrouw Carla Bruni uit te zwaaien.

Bruni nam later wraak en schreef het lied Le Pingouin, over een ongemanierde pinguïn die veel overeenkomsten vertoonde met Hollande. Maar dat het lied over de president gaat, heeft Bruni nooit hardop toegegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl