NCTV: 10 procent ict-investeringen naar cyberveiligheid

Eyevine / Hollandse Hoogte

Bedrijven, overheden en burgers zouden 10 procent van hun ict-investeringen moeten besteden aan cyberveiligheid. Dat zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof in een reactie op de wereldwijde aanval met 'gijzelsoftware'.

"Je kunt nooit 100 procent veilig zijn", zegt Schoof. "Maar je kunt wel veel maatregelen nemen zodat je niet, zoals nu, wordt geraakt op een manier die niet nodig was geweest."

De aanval begon gisteren. Wereldwijd werden computersystemen van onder meer grote telecom- en elektriciteitsbedrijven, banken en ziekenhuizen gegijzeld. De slachtoffers werden voor de keuze gesteld: betalen of alle gegevens kwijtraken.

Microsoft

Het leek er aanvankelijk op dat de verspreiding van de ransomware via e-mail was gegaan, maar daar twijfelt beveiligingsbedrijf Fox-IT nu aan. Mogelijk waren alle computers er vatbaar voor die wel toegang tot internet, maar niet de laatste software van Microsoft hebben.

"We waarschuwen al heel lang voor ransomware", zegt NCTV Schoof. "Maar dit is een heel bijzondere vorm, enorm grootschalig."

De aanval lijkt wereldwijd inmiddels grotendeels afgeslagen. Een Britse onderzoeker stuitte bij toeval op de oplossing. Voor zover bekend zijn Nederlandse organisaties niet getroffen.