De ontslagen FBI-chef Comey en president Trump
NOS Nieuws

Trump wil snel nieuwe chef FBI

De Amerikaanse president Trump denkt dat hij eind volgende week misschien al een opvolger heeft voor James Comey, de directeur van de inlichtingendienst FBI die deze week op staande voet werd ontslagen. Trump zei dat tegen verslaggevers aan boord van de Air Force One.

Vandaag zijn de eerste gesprekken. De kandidaten praten om te beginnen met minister van Justitie Jeff Sessions en zijn plaatsvervanger, Rod Rosenstein. Die schreef deze week een kritisch memo over Comey, die kort daarna de laan uit werd gestuurd.

Volgens Amerikaanse media zijn er elf kanshebbers voor de post. Een van hen is Andrew McCabe. Hij werkt al bij de FBI en werd deze week aangesteld als interim-directeur. McCabe sprak in een hoorzitting lovende woorden over zijn ontslagen chef, die volgens hem brede steun genoot onder het personeel.

Andere namen die worden genoemd zijn die van de New Yorkse rechter Michael J. Garcia en de Republikeinse senator John Cornyn.

Niet competent

Trump ontsloeg deze week Comey omdat hij hem naar eigen zeggen niet competent vond. Critici zeggen dat de werkelijke reden voor Trump was dat hij Comey te onafhankelijk vond. The New York Times schreef dat de president Comey onder druk had gezet om zijn loyaliteit aan hem uit te spreken. Die zou dat hebben geweigerd. Het Witte Huis sprak later tegen dat Comey om een loyaliteitsverklaring is gevraagd.

De FBI is bezig met een groot onderzoek naar de mogelijke banden tussen leden van de Trump-campagne en Rusland in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. De inlichtingendiensten in de VS zijn ervan overtuigd dat Rusland heeft geprobeerd de verkiezingen te beïnvloeden ten gunste van Trump.

De president noemde het onderzoek eerder "een poppenkast". Wel zei hij in een interview dat het onderzoek natuurlijk moet worden gedaan.

Als Trump een nieuwe FBI-directeur heeft gevonden, heeft de Senaat het laatste woord. Die moet de benoeming bekrachtigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl