Hamilton op poleposition in Spanje, Verstappen vijfde

Lewis Hamilton AFP

Lewis Hamilton vertrekt zondag bij de Grand Prix van Spanje van poleposition. De Brit zette op het circuit in het Catalaanse Montmeló in zijn Mercedes de snelste kwalificatieronde neer: 1.19,149.

De vraag was of er door de wijzigingen die de renstallen aan de wagens hebben uitgevoerd, ook iets was veranderd in de krachtsverhoudingen tussen de raceteams. Afgaande op de kwalificatieresultaten zijn Mercedes en Ferrari nog altijd net iets te snel voor de rest van het veld.

1/2Startopstelling GP van Spanje 1 tot en met 10 NOS
2/2Startopstelling GP van Spanje 11 tot en met 20 NOS

Red Bull-coureur Max Verstappen perste er een vijfde plek uit achter Sebastian Vettel (Ferrari), Valtteri Bottas (Mercedes) en Kimi Räikkönen (Ferrari).

Hoewel de Limburger wederom de Mercedessen en Ferrari's voor zich moet dulden, zal deze kwalificatie hem vertrouwen geven voor de race van zondag. Verstappen reed namelijk maar zes tienden langzamer dan de eerste plek van Hamilton. Bij de GP van Rusland was dat verschil nog twee seconden.

Ook bleef hij, net als bij alle vrije trainingen, zijn Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo voor.

Verstappen: balans was super

Verstappen was dik tevreden met zijn resultaat. "Als je kijkt naar de vorige kwalificaties, hebben we een hele goede stap gemaakt. Het hele weekend waren we op zoek naar de balans in de auto, maar in de kwalificatie was dat super. Een vijfde plaats met maar zes tienden achterstand op plek één is enorm goed voor ons."

Alonso verrast

Verrassend was de zevende startpositie van Fernando Alonso. De Spanjaard van McLaren wist dit jaar in nog geen enkele race de finish te halen en klaagt voortdurend over de gebreken aan de motor van Honda.

Vrijdag moest hij de eerste vrije training al na twee bochten afbreken met een kapotte motor. In de tweede training was hij de langzaamste, maar zaterdag liet hij een wonderbaarlijk herstel zien.

Uitslag kwalificatie GP van Spanje