NOS Nieuws

Podcast: het beste uit het Oog

Sinds 2007 is de soort niet meer gezien, maar nu keert de zwarte neushoorn terug in natuurpark Akagera in Rwanda. Onder beheer van Stichting African Parks worden twintig neushoorns uit Zuid-Afrika naar het park gebracht. Voorzitter en voormalig zakenman Robert-Jan Ogtrop vertelt over de manier waarop de stichting de lokale gemeenschap achter zich krijgt en zo de natuur in Afrikaanse parken herstelt.

Lucella Carasso sprak over het boek Mij krijgen ze niet levend, over de grote zelfmoordgolf in Nederland na de Duitse inval in 1940. Officieel zijn er 388 zelfmoorden geregistreerd. Veel daarvan werden gepleegd door Joodse families en politiek geëngageerde Nederlanders, voornamelijk socialisten, die het bewind van Hitler vreesden. De schrijver van het boek, Lucas Ligtenberg, en Lodewijk Wiener, ook auteur, vertellen over de weinig onderzochte zelfdodingen. Wieners grootouders en oom maakten tijdens de meidagen een einde aan hun leven.

Samen met zijn aanstaande vrouw reisde Frank Oldekamp recent terug naar Libanon waar hij in 1979 deel uitmaakte van de VN-missie UNIFIL. Het stel vertelde over de ellende die Oldekamp destijds meemaakte en over hun reis.

Vijf kustprovincies sloegen deze week alarm over de historische scheepswrakken die op de bodem liggen van de Noordzee en Waddenzee. Duiker en oprichter van Stichting Duik de Noordzee Schoon, Ben Stiefelhagen vertelde over wat er zoal aan wrakken ligt op de bodem van de Noordzee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl