Ontknoping eredivisie op laatste speeldag

Uitgerekend op de laatste speeldag van de eredivisie komt de nationale voetbalcompetitie tot een absoluut kookpunt. De strijd om de titel wordt pas dit weekend beslist.

Stand eredivisie linkerrijtje NOS / ANP

Feyenoord-Heracles Almelo

De Rotterdammers hadden de titel vorige week voor het grijpen, maar gingen hopeloos met 3-0 onderuit bij stadgenoot Excelsior. Weten de mannen van Giovanni van Bronckhorst in eigen huis wel het hoofd koel te houden? Bij winst pakt Feyenoord z'n vijftiende titel. Bij ieder ander resultaat is het afhankelijk van Ajax. Heracles heeft nog een punt nodig om zeker te zijn van de play-offs om Europees voetbal.

Willem II-Ajax

In Amsterdam dachten ze waarschijnlijk niet meer aan een titel, maar nu doet de club weer volop mee. Winnen in Tilburg is het devies. Willem II speelt alleen nog voor de eer. Grote vraag is vooral hoe de ploeg van Peter Bosz is hersteld van de Europa League-wedstrijd tegen Lyon.

PSV-PEC Zwolle

Een van de duels waar alleen de eer nog op het spel staat. PSV is zeker van de derde plaats en dus de voorronde Europa League. PEC Zwolle is veilig en kan bij winst alleen nog bovenaan het rechterrijtje eindigen.

PSV zal het teleurstellende seizoen (zonder hoofdprijs) waardig willen afsluiten. Het wordt het laatste duel voor de grote metamorfose. PSV zal komende zomer namelijk flink gaan sleutelen aan de selectie.

Programma eredivisie speelronde 34 NOS

AZ-FC Utrecht

Beide ploegen zullen hun krachten willen sparen voor de play-offs om Europees voetbal. Opvallend detail is hier wel dat als AZ wint, FC Utrecht flinke sommen tv-gelden kan bijschrijven ten koste van Vitesse.

Vitesse-Roda JC

Vitesse moet dus zelf winnen, voor het geld van de tv. Maar Roda vecht tegen degradatie. Bij winst zijn de Limburgers, die twee punten voorsprong hebben op Sparta en NEC, veilig.

FC Twente-FC Groningen

Twente is uitgespeeld. De ploeg staat zevende, maar doet niet mee aan de play-offs om Europees voetbal wegens een straf. FC Groningen kan bij winst Heracles nog voorbij om die play-offs te halen. Ook hier staan enkele tonnen op het spel als het om de tv-gelden gaat.

Stand eredivisie rechterrijtje NOS / ANP

sc Heerenveen-NEC

Ook Heerenveen voelt de hete adem van FC Groningen in de nek. Bij verlies tegen NEC kunnen de Friezen de play-offs om Europees voetbal zomaar mislopen. NEC wil juist de play-offs tegen degradatie ontlopen en moet winnen. Daarnaast is het afhankelijk van de resultaten van Roda JC en Sparta.

ADO Den Haag-Excelsior

ADO en Excelsior spelen een ouderwetse wedstrijd om 'des keizers baard'. Beide ploegen zijn veilig en kunnen hooguit een paar plaatsen stijgen in het rechterrijtje.

Alex Pastoor Pro Shots

Go Ahead Eagles-Sparta Rotterdam

De thuisploeg degradeerde vorige week, maar zal in stijl afscheid willen nemen van de eredivisie. Sparta moet winnen om de nacompetitie te ontlopen. Daarbij is het wel afhankelijk van de resultaten van Roda en NEC.

STER reclame