De paus in het Portugese bedevaartsoord Fátima
NOS NieuwsAangepast

Paus verklaart herderskinderen Portugal heilig

Paus Franciscus heeft twee Portugese herderskinderen heilig verklaard. Honderd jaar geleden zou Maria aan hen zijn verschenen, waardoor het boerenplaatsje Fátima veranderde in een van de belangrijkste katholieke bedevaartsoorden ter wereld.

Jacinta, Francisco en hun nichtje Lucia zouden Maria in 1917 in totaal zes keer hebben gezien. Maria zou de kinderen van 7, 9 en 10 jaar oud onder meer hebben verteld dat er snel een einde aan de Eerste Wereldoorlog zou komen. Ook zou ze de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van het communisme hebben voorspeld.

Jacinta (L) en Francisco Marto (R) op een schilderij in Fátima

Ook al vonden hun ouders en de plaatselijke kerk het verhaal van de kinderen moeilijk te geloven, er waren steeds meer katholieken die dat wel deden.

In 1930 bestempelde de katholieke kerk de verschijningen als authentiek. Tegen die tijd was alleen Lucia nog in leven. Jacinta en Francisco overleden zo'n tien jaar eerder aan de Spaanse griep.

Lucia overleed in 2005. Zij zit nog in het proces van zaligverklaring, dat voor een heiligverklaring komt.

Lucia dos Santos in 2000. Ze overleed vijf jaar later

Voor de heiligverklaring van vandaag heeft Franciscus gebeden bij de tombes van de twee herderskinderen.

Op het plein bij de basiliek had zich een enorme menigte verzameld. Er werd een Mariabeeld rondgedragen en mensen strooiden bloemblaadjes. Volgens de autoriteiten zijn er honderdduizenden gelovigen op de been in Fátima.

Paus draagt mis op in Fatima

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl