Pieter en Margriet terug in Canada voor trip down memory lane

NOS

"Ik hou heel erg van Canada en van de mensen. Het is een prachtig land", zegt prinses Margriet in een documentaire naar aanleiding van haar 65e verjaardag.

De koninklijke familie heeft een sterke band met het land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden kroonprinses Juliana en haar dochters namelijk onderdak in Ottawa, waar prinses Margriet in 1943 geboren is.

Vandaag is de prinses terug in haar geboorteland voor een officieel bezoek, samen met haar man Pieter van Vollenhoven. Het wordt een trip down memory lane, waarbij oorlogsveteranen worden geëerd en de banden tussen Nederland en Canada worden aangehaald.

Prinses Margriet is tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren in Canada

Prinses Margriet gaat nog regelmatig terug naar Canada. Zo was ze er eerder al in 2005 en 2010 op officieel bezoek. Ze bedankte toen de oorlogsveteranen voor hun bijdrage aan de bevrijding van Nederland.

Ook morgen komen de veteranen weer aan bod: prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven kijken in Goderich naar een veteranenparade en onthullen er een plaquette. Die is ter nagedachtenis aan de Canadese soldaten die in Nederland stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het eerste tripje van de prinses naar Canada was in 1970, na haar huwelijk met Pieter van Vollenhoven. Tijdens de reis zijn de twee in het uiterste noorden van Canada op bezoek geweest bij de Inuit.

Na haar huwelijk gaat prinses Margriet voor het eerst terug naar Canada

Eerder dit jaar haalde het paar nog herinneringen op aan de reis, tijdens de opening van een tentoonstelling over Inuit-kunst. Pieter van Vollenhoven kon zich nog goed herinneren dat ze in een hut met dode dieren terecht kwamen. "Dat bleek speelgoed van de kinderen te zijn, daar moest ik wel aan wennen."

Verbinden

Maar de trip staat niet alleen in het teken van het verleden: het echtpaar is ook met het heden bezig. Een belangrijk aspect van de reis is namelijk het aanhalen van de band tussen Nederland en Canada.

Zo bezoekt het paar vandaag in Brampton het grootste Nederlands-Canadese verpleeghuis van Canada. En morgen staat onder andere de stad Stratford op het programma, waar bijna de helft van de boeren van Nederlandse komaf is.

Prinses Margriet is in Canada een ware bekendheid

Samenwerking tussen Nederland en Canada is ook een belangrijk onderdeel van de reis. Zo gaan prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven in de stad Burlington met scholieren praten over de vriendschap tussen onze landen. Vier scholen in de stad hebben een uitwisselingsprogramma met scholen in Apeldoorn.

Op hoger niveau wordt ook samengewerkt, bijvoorbeeld tussen de Universiteit Maastricht en de McMaster Universiteit in Hamilon. Ze hebben samen een masterprogramma. Komende maandag opent het echtpaar op deze Canadese universiteit een rondetafelconferentie op het gebied van gezondheidszorg.

Prinses Margriet ontvangt in 2012 een eredoctoraat van de McMaster Universiteit in Hamilon. Deze kreeg ze voor haar humanitaire werk en haar inzet voor de relatie tussen Nederland en Canada. ANP

Tot slot is er op woensdag nog een ontmoeting met Nederlandse ondernemers in Toronto. Daarna sluiten prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven na vijf dagen hun officiële bezoek af.