Opluchting bij Ewan, ergernis bij Greipel na gevaarlijke finale

André Greipel is boos op de organisatie vanwege de gevaarlijke aankomsten in de Giro. AFP

'Bedankt UCI voor jullie bezorgdheid om de veiligheid van de renners met een finale als deze - NOT!' Dat schreef André Greipel luttele minuten na de finish van de zevende etappe van de Giro op Twitter.

Natuurlijk, de Duitse 'Gorilla' kwam er vrijdag niet aan te pas in de door Caleb Ewan gewonnen massasprint in de smalle straten van Alberobello, maar zijn frustratie over het gevaarlijke parcours wordt breed gedeeld in het peloton.

Voor toeschouwers en televisiekijkers is het prachtig, die bochtige aankomsten in de smalle straten van historische Italiaanse steden. Maar de ergernis bij de renners over de heikele situaties in de finales neemt toe.

Neem de etappe naar Alberobello. Op 12 kilometer van de finish stuurde het op hol geraakte peloton een bocht in, om plotseling oog in oog te staan met een seingever van de organisatie.

Rozetruidrager Bob Jungels was het met Greipel eens, al bleef de Luxemburger diplomatiek. "Het probleem is dat ik niet beslis of het te gevaarlijk is of niet", begon de Luxemburger. "Als je het alle renners zou vragen, zouden ze beamen dat het te gevaarlijk was. Maar zo'n finish is belangrijk voor de organisatie en de stad."

Jungels ergert zich aan gevaarlijke finales: hebben hier niets over te zeggen

Van de winnaar vanzelfsprekend geen kwaad woord over het parcours. Bij Caleb Ewan overheerste vooral de opluchting, nadat zijn tweede Giro tot nu toe werd gekenmerkt door pech en ereplaatsen. "Absoluut. De druk om te winnen werd elke dag waarop ik niet won groter. Nu ik eindelijk heb gewonnen is de druk even van de ketel."

In de chaotische sprint wist Ewan zich in tegenstelling tot Greipel in een ideale positie te manoeuvreren. "De finale was heel hectisch. We wisten dat de laatste 500 meter lastig was met die bocht en het gezigzag op het einde", aldus de jonge Australiër. "Ik wist niet of ik gewonnen had. Maar ik hoorde al snel van wel."

1/2Opgeluchte Ewan na eerste ritzege: wist niet of ik gewonnen had
2/2Ongelukkige Ewan: ik kan ze allemaal verslaan