Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht ANP

De Rabobank stopt de financiering van het omstreden kerkgenootschap Noorse Broeders, meldt NRC Handelsblad. Ook staakt de bank het betalingsverkeer van bedrijven, stichtingen en (oud-)bestuurders van de kerk.

Vorig jaar ontstond opschudding over de Noorse Broeders, toen NRC meldde dat 12-jarigen moeten werken om geld te verdienen voor de organisatie. Ook bleek dat de twee hoogste leiders van de sektarische kerk zichzelf jarenlang hebben verrijkt. Niet veel later meldde de krant dat twee ambtenaren van het ministerie van Financiën de Noorse Broeders hielpen bij belastingontwijking.

De Rabobank heeft volgens NRC het netwerk van de Noorse Broeders doorgelicht. Daaruit kwam naar voren dat fiscale regels niet zijn nageleefd. Het geld dat daarbij werd gebruikt, ging via bankrekeningen van de Rabobank.

In een uitgelekt document staat dat de bank "op geen enkele wijze" wil meewerken aan kwesties "die het aanzien of de reputatie van de bank kunnen schaden, dan wel een gevaar opleveren voor de integriteit van de bank." De Rabobank wil zelf niet reageren op de berichtgeving, "omdat het nooit uitspraken doet over individuele klanten".

STER reclame