Ewan klopt Gaviria op de streep voor eerste ritzege in Giro

Caleb Ewan (midden) houdt een paar centimeters over op Sam Bennett (links) en Fernando Gaviria (rechts). ANP

Caleb Ewan heeft eindelijk zijn etappezege in de Ronde van Italië te pakken. Na een saaie zevende etappe over 224 kilometer van Castrovillari naar Alborello was de 22-jarige Australiër in de chaotische massasprint net iets sterker dan Fernando Gaviria en Sam Bennett.

De roze trui bleef om de schouders van de Luxemburger Bob Jungels.

1/3Ewan zegeviert in saaie etappe met spectaculair slot
2/3Uitslag Giro d'Italia: etappe 7 NOS
3/3Giro d'Italia 2017: klassement na etappe 7 NOS

De etappe kreeg nog enige kleur door een kopgroepje van bescheiden statuur, maar met de klinkende namen Fonzi, Ponzi en Kozontsjoek.

Vanwege materiaalpech viel Simone Ponzi (CCC) voorin weg. Giuseppe Fonzi (Wilier Triestina) en Dmitry Kozontsjoek (Gazprom) hielden zo'n 200 kilometer stand, met een voorsprong van circa 3 minuten, voor het peloton op 18 kilometer van de meet het tweetal geroutineerd binnenhengelde.

Chaotische finale

In de finale, met een heuse chicane, veel lastige bochten en smalle straatjes, was het gevecht om de beste positie boeiend.

Op een klimmetje op vier kilometer van de streep probeerde de Sloveen Kristijan Koren (Cannondale) het peloton alsnog te verassen, waardoor de organisatie van Lotto-Soudal - de ploeg van de toch al ontstemde André Greipel - in het honderd liep.

Uiteindelijk waren het niet de sprintersploegen, maar de mannen van Team Sky (met kopmannen Thomas en Landa) en Movistar (Quintana) die Koren inrekenden.

In de massasprint werd Ewan, die vanochtend al aankondigde dat hij vandaag zou toeslaan, door ploeggenoot Luka Mezgec in een zetel naar de streep gebracht, hoewel Gaviria (QuickStep) en Bennett (Bora) nog heel dichtbij kwamen. Greipel werd vierde.

1/3Caleb Ewan wint nipt NOS
2/3Jungels ergert zich aan gevaarlijke finales: hebben hier niets over te zeggen
3/3Opgeluchte Ewan na eerste ritzege: wist niet of ik gewonnen had

Rozetruidrager Bob Jungels (QuickStep) kwam, net als de overige klassementsrenners, niet in de problemen.

Tom Dumoulin (Sunweb) liet zich in de sprint zelfs van voren zien en werd elfde. Daardoor stijgt hij zelfs een plaatsje in het algemeen klassement, want dankzij zijn betere klasseringen is hij nu zesde voor Nairo Quintana.

De andere Nederlandse klassementstroeven, Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) en Bauke Mollema (Trek-Segafredo), eindigden vandaag keurig in het peloton als 29ste en 30ste.

Ten Dam niest en niest

Een comfortabele dag, kortom, voor de meeste renners. Behalve dan voor Laurens ten Dam. Die ging 224 kilometer (en nog lang daarna) gebukt onder zijn opspelende hooikoorts.

'Zinloos lange etappe' maakt Ten Dam niet uit, hooikoorts wel