NOS Nieuws Buitenland

Trump waarschuwt ontslagen FBI-directeur niet naar pers te lekken

EPA

In een tweet heeft president Trump de ontslagen FBI-directeur Comey nadrukkelijk gewaarschuwd geen informatie naar de media te lekken. "James Comey mag hopen dat er geen opnames van onze gesprekken zijn voor hij naar de pers lekt", schrijft Trump.

In een interview met NBC zei de president gisteren dat Comey hem drie keer heeft verteld dat de president niet wordt onderzocht door de FBI. Ook erkende hij, in tegenspraak met eerdere verklaringen van het Witte Huis, dat het onderzoek naar de banden tussen Rusland en Trumps campagneteam heeft meegewogen bij zijn beslissing.

Comey heeft niet gereageerd op wat Trump in het interview over hun contact heeft gezegd. Anonieme bronnen zeggen tegen The New York Times dat Trump loyaliteit heeft geëist van de ex-FBI-directeur. Comey zei toen alleen zijn eerlijkheid te kunnen bieden.

Kort voor zijn waarschuwing aan Comey viel Trump op Twitter de Amerikaanse media aan, die veel aandacht besteden aan zijn interview met NBC.

Tegenstrijdigheid

De uitleg die de president gisteren gaf over het ontslag van Comey, staat haaks op die van het Witte Huis en vice-president Pence. In de eerste berichten over het ontslag zei Pence dat de plaatsvervangend minister van Justitie Trump had geadviseerd de FBI-directeur te ontslaan. Een dag later zei Trump dat hij dit daarvoor al van plan was geweest.

Naar aanleiding van de media-aandacht voor de grote tegenstrijdigheid van de verklaringen voor het ontslag, schrijft Trump op Twitter dat "de nepmedia overuren draaien".

Hij denkt dat de verwarrende verklaringen van zijn regering het gevolg zijn van zijn grote activiteit. "Ik ben een zeer actieve president, die met veel dingen tegelijk bezig is. Dat maakt het voor mijn woordvoerders onmogelijk om perfecte verklaringen af te leggen."

Trump zegt te overwegen om geen persconferenties meer te geven, maar alleen nog schriftelijk contact te hebben met de pers. "Omwille van de nauwkeurigheid."

STER reclame