Politie doet alcoholcontrole ANP

Johan raakte vorig jaar februari zijn rijbewijs kwijt. Hij was met een vriend op weg naar huis na een lange werkdag in de horeca en daarna een avond drinken. Hij besloot een klein stukje met de auto te gaan, en toen ging het mis.

De politie hield hem aan. Hij moest blazen en bleek een veel te hoog alcoholpromillage te hebben. "Ik voelde de bui direct al hangen", vertelt hij aan de NOS. "Ik wist dat ik niet een beetje teveel had gedronken en dat het dus waarschijnlijk foute boel was. Maar dat ik helemaal aan de bovengrens zat, had ik niet verwacht."

Ik voelde de bui direct hangen. Ik wist dat ik niet een klein beetje te veel had gedronken

Johan, die zijn rijbewijs kwijtraakte na een avondje stappen

Zijn rijbewijs werd ingenomen en doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Hij kreeg het na twee maanden terug, maar moest daarvoor wel duizend euro boete betalen. "Normaal gesproken ben je je papiertje zes maanden kwijt. Maar omdat ik nog niets op mijn kerfstok had, kreeg ik het eerder terug. In ruil daarvoor ging wel de geldboete omhoog, maar dat leek me een goede deal."

Hij kreeg het rijbewijs per post thuisgestuurd en was zo blij als een kind dat hij het terug had. "Maar het jammere was dat ik vier dagen later een aangetekende brief van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kreeg, waarin stond dat het meteen weer ongeldig werd verklaard. Tot nader besluit. Vervolgens moest ik met een psycholoog gaan praten, die naar mijn levensstijl en met name mijn drankgebruik keek. En die kwam tot de conclusie dat er voorafgaand aan het incident sprake was van alcoholmisbruik. Zodoende ben ik mijn rijbewijs nu ruim een jaar kwijt."

Het pijnlijkste vond hij het moment dat hij thuis moest vertellen wat er was gebeurd. "Want dan merk je hoe genant het eigenlijk is dat je je rijbewijs voor zoiets kwijtraakt."

Johan heeft er spijt van dat hij op de bewuste avond in de auto is gestapt. Het was naar zijn zeggen de eerste keer dat hij met drank op besloot te gaan rijden. Omdat het maar een klein eindje was. "Maar ik had het natuurlijk nooit moeten doen. Ik kan dat niemand verwijten, behalve mezelf. Aan de andere kant is het misschien wel goed dat je juist die ene keer wordt gepakt, want één ding is zeker: ik ga nooit meer met drank op achter het stuur, ook niet na één biertje. Dit was honderd procent zeker de laatste keer. Dat is er nu wel met de zweep in geslagen. "

Dagelijks zo'n 40 rijbewijzen afgepakt

STER reclame