Trump gaf een exclusief interview aan de zender NBC NBC
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Trump eiste van FBI-chef Comey dat hij loyaal aan hem was'

President Trump heeft kort na zijn inauguratie FBI-directeur Comey gevraagd om loyaal aan hem te zijn. Hij deed dat tijdens een maaltijd op het Witte Huis waarvoor hij Comey had uitgenodigd, schrijft The New York Times. Volgens de krant weigerde Comey zijn politieke loyaliteit uit te spreken.

De krant heeft gesproken met twee mensen die zeggen dat ze van Comey hebben gehoord hoe het diner is verlopen. Eerst ging het over de verkiezingen en de mensenmassa's die Trump tijdens zijn campagne had getrokken. Vervolgens zou Trump de loyaliteitsvraag hebben gesteld. Volgens de bronnen van The New York Times antwoordde Comey dat hij zo'n belofte niet kon doen. Wel zei hij tegen Trump dat hij altijd eerlijk tegen hem zou zijn.

Later tijdens het gesprek drong Trump opnieuw aan. Comey antwoordde toen dat hij op "een eerlijke manier loyaal" zou zijn.

"Ik hou van de FBI"

Comey werd een paar dagen geleden door Trump op staande voet ontslagen omdat hij volgens de president niet goed functioneerde. Critici hechten weinig geloof aan dat verhaal: zij zeggen dat Comey aan de kant is geschoven omdat hij zich onafhankelijk opstelde en de president openlijk tegensprak. Zo zei Comey in een openbare hoorzitting dat er geen grond was voor de bewering van Trump dat president Obama hem had laten afluisteren.

Vanmiddag waarschuwde Trump Comey via Twitter dat de ontslagen FBI-baas het uit zijn hoofd moet laten om met de pers te praten over hun gesprekken. "James Comey moet maar hopen dat er geen opnamen zijn van onze gesprekken voordat hij naar de pers begint te lekken!", schrijft Trump.

In een gesprek met NBC haalde Trump gisteren uitgehaald naar Comey, die hij een uitslover en een showman noemde. Hij zei dat hij al een tijd van plan was Comey aan de kant te zetten vanwege "de onrust bij de FBI" en dat het helemaal zijn beslissing was. Eerder deze week had een woordvoerder gezegd dat het ontslag volgde op een advies van minister van Justitie Jeff Sessions en zijn plaatsvervanger.

Trump zei verder tegen NBC dat hij Comey nooit onder druk heeft gezet om het FBI-onderzoek naar mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland stop te zetten. "Ik wil gewoon iemand hebben die competent is", zei Trump. "Ik ben een fan van de FBI, ik hou van de FBI."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Trump over Comey in interview NBC

Poppenkast

De president zei verder dat hij Comey had gevraagd of hij zelf voorwerp is van onderzoek. De FBI-directeur zou hebben geantwoord dat dat niet het geval was.

Een FBI-medewerker die anoniem wil blijven, kan zich niet voorstellen dat Comey dat heeft gezegd. "Hij zou op zo'n vraag hebben geantwoord: ik kan hier echt niets over zeggen, en u wilt ook niet dat ik dat doe", zo citeert NBC de anonieme bron.

De zender heeft gesproken met juristen en die noemden de vraag van Trump ongepast.

De president noemt het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen een poppenkast. De tijdelijke baas van de FBI, Andrew McCabe, heeft dat meteen tegengesproken.

STER reclame