'Max legt de lat hoger na Barcelona en zal blijven doordenderen'

Reuters
Geschreven door
Louis Dekker
commentator F1

Op 15 mei 2016 verbaasde Max Verstappen vriend en vijand door de GP van Spanje te winnen. Met twee goede bekenden blikken we terug op die dag. Vandaag deel één met Frits van Amersfoort, teambaas van Verstappen in de Formule 3.

Van Amersfoort runde het team waarmee Verstappen met tien zeges furore maakte en de sprong naar de Formule 1 afdwong. Tijdens de Grand Prix van Spanje was hij met z'n team in Frankrijk. Tijdens de Formule 3-race in Pau kreeg Van Amersfoort te horen dat hij in de pitbox moest zappen naar de Formule 1 in Spanje.

"Hemelsbreed waren we in Pau maar 200 kilometer van Max verwijderd, maar het was een andere wereld. We waren zelf aan het racen. Ik heb er in het begin door alle hectiek weinig van meegekregen, maar in de loop van middag begon Max te overstijgen wat wij aan het doen waren. Steeds vaker zapten we naar Max."

"We keken elkaar aan met een blik van: wat gebeurt daar? Hij doet het echt! En toch was ik niet eens bijzonder verbaasd. Ik heb in 42 jaar autosport geleerd nuchter te blijven en word niet snel emotioneel van successen. Wij wisten al hoe goed Max was. Het maakt hem niet uit of het een kart, een Formule 3 of een Formule 1 is. Als-ie gaat dan gaat-ie. Dat getuigt van uitermate grote klasse."

'Druk is bij Verstappen maar relatief'

Van Amersfoort was geen moment bang dat Verstappen onder de druk zou bezwijken. "Nee, druk is bij Max maar een relatief ding. Dat tekent hem en is een van de aspecten die hem briljant maakt. Dat er een Ferrari rondenlang in z'n nek hijgt, doet hem weinig. Ook niet als hij zijn eerste race rijdt voor een topteam. En ook niet als hij op weg is naar z'n eerste overwinning."

Frits van Amersfoort VAR

"Wij hebben in de negen maanden met Max geleerd dat hij een koele kikker is: niet snel onder de indruk en mentaal ijzersterk. Dat is een megabelangrijke eigenschap die in de autosport vaak onderbelicht is."

"Autocoureurs rijden op de limiet. Koorddansen. Max kan koorddansen met auto's omdat hij precies voelt waar hij nog iets kan verbeteren, maar ook waar hij al goed genoeg is. Dat is bijzonder en dat maakt hem zo speciaal."

"De meeste mensen willen dingen verbeteren waar ze al behoorlijk goed in zijn. Het is veel belangrijker om te verbeteren wat je niét goed doet. Dat kan Max als geen ander."

Terugblikken op de stunt van Max Verstappen in Barcelona

Max Verstappen wil een jaar na dato weinig woorden wijden aan zijn zege in 2016. "Het was een mooi moment, maar het zou gênant zijn om daar nu nog mee bezig te zijn. Ik heb andere doelen. Ik kijk liever vooruit , zei hij in Barcelona. "Een overwinning is niet genoeg."

'Aarzel niet als Verstappen aanklopt'

Van Amersfoort is niet verbaasd over die houding. "Dagsuccesjes zijn leuk. De eerste zege is een eerste stap, maar het doel is het grootste: de wereldtitel. Max legt de lat hoger en zal blijven doordenderen, ook nu zijn auto nog niet goed genoeg is. Hij is op weg naar zijn eerste wereldtitel. En ach, als dat dit jaar bij Red Bull Racing niet lukt, komen er wel nieuwe kansen in andere tijden."

Volgens Van Amersfoort heeft de Nederlander de topteams voor het uitkiezen. "Ik hoefde niet zo lang na te denken toen Max bij ons aanklopte. En ik mag aannemen dat teams als Ferrari en Mercedes hem in het vizier hebben. Als er een mogelijkheid komt om Max te strikken, raad ik ze aan om niet te lang te aarzelen."

"Het succes van Max heeft mijn Formule 3-team een enorme schwung gegeven, maar ik heb er ook een beetje last van. Er kloppen voortdurend mensen met nieuwe 'Maxen' bij ons aan de deur. Gedreven ouders die in hun kind de nieuwe Max zien. Ze denken dat ze het trucje ook kunnen. Illusies, dromen en vaak verhitte gemoederen."

"Het is namelijk best pijnlijk om meteen te vertellen dat het er niet in zit. Ze hebben vaak geen idee wat de vooropleiding van Max is en wat de Verstappens allemaal op de kartbaan deden voor Max beroemd werd."

"Talent is niet het enige. Er moet keihard gewerkt worden. Vader Jos en moeder Sophie hebben Max alles geleerd en er is niemand in de wereld die dat kan evenaren. Dat kunstje kun je niet afkijken."