Van der Sar: goed voor onze positie en naam

Aangepast op
ANP Pro Shots

Edwin van der Sar is trots dat Ajax met het bereiken van de Europa League-finale internationaal weer meetelt. "Dit is goed voor onze positie en naam in de voetbalwereld", zegt de algemeen directeur na de bewogen donderdagavond in Lyon.

De oud-doelman ziet de prestatie van Ajax tevens als een overwinning van "het geloof" dat een Nederlandse ploeg tegen alle verwachtingen in toch de finale van een Europees clubtoernooi kan halen.

Metafoor

Van der Sar legt het uit aan de hand van een voor hem bekende metafoor. "Vergelijk het met het stoppen van een penalty. Soms duurt het even voordat je er een tegenhoudt, maar op een gegeven moment pak je er een, en dan weet je dat je het kan."

Van der Sar trots dat Ajax weer internationaal meetelt

Van der Sar hoopt nu dat Ajax structureel weer kan aanpikken bij de Europese top. "Het moet een standaard worden dat Ajax overwintert en verder komt dan de laatste 32 of laatste 16."

Terugblik Lyon-Ajax

Vanaf de tribune zag Van der Sar donderdagavond hoe Ajax zich plaatste voor de finale van de Europa League. "Ik ben van nature vrij rustig. Ik heb ook wel rustig kunnen zitten. Maar als je het stadion binnenkomt, weet je hoe hard je hiervoor hebt gewerkt met de hele club."

Van der Sar over die andere wedstrijd: Willem II-uit

Hoewel Ajax met deze finaleplaats een uitzonderlijke prestatie levert, heeft de Amsterdamse club volgens de recordinternational nog niets in handen. Alleen de winnaar van die finale blijft in de herinnering leven, begrijpt Van der Sar.

Dat de tegenstander in de eindstrijd Manchester United is, vindt hij wel bijzonder. "Ik heb voor vier clubs gespeeld en daarbij zitten twee clubs waar je iets meer warmte voor voelt omdat je daar vrij succesvol bent geweest."

Van der Sar speelde van 2005 tot 2011 voor de Engelse club en veroverde in die periode de Champions League en de wereldbeker en werd vier keer landskampioen. Precies dezelfde erelijst als in Amsterdam, al wist hij met Ajax ook nog een UEFA Cup (de huidige Europa League, red.) te winnen.

'Fluit dan, fluit dan!'
51 gerelateerde artikelen