OG3NE naar de finale
NOS NieuwsAangepast

OG3NE wordt gewaardeerd, maar wie kan die dansende aap verslaan?

Italië en Portugal zijn komende zaterdag de grootste concurrenten van OG3NE op het Eurovisie Songfestival. Nu alle finalisten bekend zijn, staan Francesco Gabbani en Salvador Sobral bovenaan bij de bookmakers.

Het leek er volgens hen vanochtend nog op dat OG3NE in de top-10 eindigen, België komt misschien wel uit op plek vier met City Lights van Blanche.

Aanstaande zaterdag is OG3NE opnieuw als zesde aan de beurt in Kiev, maakte de organisatie gisteravond bekend. Dat kan de kansen van de groep drukken, zegt verslaggever Martijn van der Zande in Kiev.

"De tweede helft is vaak iets gunstiger voor het eindklassement. Maar bij de loting keek OG3NE alsof ze er toch heel blij mee waren. We zullen het merken."

Toch hoeft de volgorde niet alles te betekenen, waarschuwt Van der Zande. "Als een nummer goed is, dan spat het van het podium en valt het op, op welke plek het dan ook staat."

De Brabantse zussen kwamen gisteren door loting in de eerste helft van de show terecht, waarna de Oekraïense producenten van het liedjesfestijn hen indeelden tussen Armenië en Moldavië.

Er gebeurde niet zoveel op het podium, maar de zangkwaliteit was goed.

Martijn van der Zande over OG3NE

Wat dat betreft maakte OG3NE een goede indruk op het publiek, dat aan het begin van de avond juist wat mat was, zag Van der Zande. "Het was een wat stugge zaal. Er werd vooraf eigenlijk niet gedanst en maar af en toe met een vlaggetje gezwaaid. Het kwam eigenlijk pas bij het begin van de show los."

Vooral door het Roemeense Yodel it! kwam de sfeer erin, vlak voor het optreden van OG3NE. "Lights and Shadows was wel even een overgang, maar de dames kwamen zwaaiend op en gaven een strakke show weg. Er gebeurde niet zoveel op het podium, maar de zangkwaliteit was goed. En na het optreden barstte het los in het publiek, dus je merkt dat het gewaardeerd wordt."

Aanstekelijk of ingetogen?

Als OG3NE de voorspelling van de bookmakers waarmaakt, eindigen ze hoger dan Douwe Bob, die vorig jaar op de elfde plek eindigde. De laatste keer dat ons land de zangwedstrijd won, was in 1975 met Teach-Ins Ding-a-dong.

Aan de finale van zaterdag doen 26 landen mee: de twintig landen die de halve finales doorkwamen, gastland Oekraïne en de Big Five die altijd meedoen, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Omdat de Grote Vijf automatisch geplaatst zijn voor de finale, is aanstaande zaterdag de eerste keer dat de grote favoriet Italië voor het publiek zal optreden. Het aanstekelijke Occidental Karma deed het met ruim 110 miljoen views al goed op YouTube, maar Gabbani viel bij de generale repetitie nog meer op door zijn dansende aap.

Hij is zaterdag als negende aan de beurt, Portugal volgt als elfde met het ingetogen Amar Pelos Dois.

Francesco Gabbani en zijn aap

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl