Matthijs de Ligt (links) schreeuwt het uit van blijdschap na de kwalificatie voor de finale van de Europa League

De Ligt schor van het juichen na bereiken finale

"Dit is waanzinnig", zegt Matthijs de Ligt nadat Ajax zich kort daarvoor heeft verzekerd van de finale van de Europa League . "Ik ben wat schor, sorry."

De pas zeventienjarige verdediger vierde met zijn teamgenoten een feestje op het veld van Lyon, dat de wedstrijd wel won, maar aan de 3-1 niet genoeg had om Ajax uit de finale te houden.

"Hoe ik dit beleef? Dit is waanzinnig. Mijn eerste jaar en dan al dit." De verdediger was nog niet eens geboren toen de Amsterdamse club voor de laatste keer in de eindstrijd van een Europees toernooi stond: dat was in 1996.

De Ligt schor voor de camera: sorry

De Ligt was vlak voor rust betrokken bij een cruciaal moment. Lyon kreeg een strafschop en benutte die via Alexandre Lacazette. "We hebben het onnodig spannend gemaakt. Er kwam een penaltymoment. Daar was ik bij betrokken. Het was slim gedaan door de spits, iets minder slim van mij. Ik dacht dat ik de bal speelde, maar de scheidsrechter geeft 'm. Dan wordt het 1-1 en meteen daarna valt de 2-1."

Lyon kwam ook nog op 3-1 en daarna volgden nog twaalf spannende minuten, inclusief blessuretijd. "Nee, de wedstrijd had niet langer moeten duren. Wij speelden op onze laatste krachten."

André Onana en Davy Klaassen

Net als De Ligt was ook aanvoerder Davy Klaassen opgelucht toen het laatste fluitsignaal klonk. "De tweede helft was niet geweldig. En dan wordt het nog spannend."

Klaassen zag dat Ajax het na een goede eerste helft opeens weggaf. "We verkloten het in twee minuten." Twijfelde hij na rust over de kansen? "Het kan altijd gebeuren. Als 'ie verkeerd valt, kan het zo 4-1 staan."

Maar het bleef bij 3-1. "Feest in de kleedkamer", aldus de Ajacied.

Felicitaties Frank de Boer

En dan kwam Klaassen ook nog zijn oud-trainer Frank de Boer tegen. "Hij zei gefeliciteerd. Heel kort. Groots dat hij dat doet. Maar hij is ook gewoon Ajacied. Ik geloof niet dat hij denkt: oh, het is mij niet gelukt en Peter Bosz wel, dus dan gun ik het ze niet. Nee. Hij was heel blij en zag er trots uit."

Ajax-Manchester United in finale

Verdediger De Ligt keek ook al even vooruit naar de tegenstander in de finale. "Manchester United toch? Tegen welke spits ik dan sta, weet ik niet. Vandaag tegen Lacazette. Ik had het wel onder controle."

'Voor niemand bang'

De jonge Ajacied sloot nog af met een boodschap aan United en coach José Mourinho. "Je ziet aan ons dat we alles aankunnen. We zijn voor niemand bang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl