Ron Fresen over dag 57 van de formatie

Informateur Schippers denkt nog steeds dat er voor de zomer een nieuw kabinet kan zijn. De partijen schrijven actief aan een regeerakkoord, zei ze op haar wekelijkse gesprek met de pers.

Schippers: "Volgende week gaan we iedere avond vergaderen". Ze wil het tempo erin houden. VVD-leider Rutte blijft ook optimistisch. Hij kwam vanmorgen bij de ingang de Haagse nachtburgemeester tegen. Rutte beloofde hem snel te bellen als er een kabinet is.

De onderhandelaars spreken tegen dat CDA-leider Buma dwarsligt op klimaatgebied. "Ik herken me daar niet in", zegt D66-leider Pechtold. Ook VVD-onderhandelaar Zijlstra zegt dat hij een hoop in de kranten leest wat niet klopt.

Discussies

Volgens Schippers hebben de onderhandelaars wel regelmatig discussies. "Het is geen geheim dat op verschillende onderdelen verschillende partijen met elkaar botsen", zegt ze. "En dat gebeurt dan ook." Dat geldt voor het onderwerp klimaat, maar ook voor bijvoorbeeld migratie, verklapte Schippers.

Voor deze week zijn de gesprekken klaar. Klaver: "Ik kan u zeggen dat ik nu snel naar een televisie ga." Voor het voetbal, verduidelijkt hij, niet voor het songfestival.

Maandag gaan de gesprekken weer verder.

STER reclame