Feyenoord City OMA

Nu de Rotterdamse gemeenteraad akkoord is gegaan met een investering van 135 miljoen in Feyenoord City komt een nieuw stadion voor Feyenoord steeds dichterbij. Architect David Gianotten van architectenbureau OMA kan verder met het definitieve ontwerp. Geschatte kosten: 365 miljoen euro.

Het nieuwe stadion moet volgens de architect hetzelfde gevoel geven als de Kuip, met tribunes dicht op het veld en een stalen frame voor de constructie van de tweede en derde ring.

De bouw kan op zijn vroegst beginnen in 2019. Als alles voortvarend verloopt, speelt Feyenoord zijn eerste wedstrijd naar verwachting in het seizoen 2022/2023 in het nieuwe stadion.

Maar Feyenoord is niet de enige club in Europa die miljoenen uittrekt voor de toekomst. De opvallendste Europese nieuwbouw- en verbouwplannen:

Everton ANP

Het stadion van Everton, vandaag de dag het domein van voormalig-Feyenoord-trainer Ronald Koeman, heeft, als het aan de club ligt, zijn langste tijd gehad. Net als Feyenoord wil de club uit Liverpool een nieuw iconisch stadion bouwen aan de rivier de Mersey.

De kosten van het nieuwe stadion zijn vergelijkbaar met die van Feyenoord: 355 miljoen euro. Maar ook met één groot verschil: Everton betaalt het stadion uit eigen zak. De gemeente Liverpool staat daarbij wel garant voor de leningen die Everton aangaat.

Impressie van het nieuwe stadion van Hertha BSC Hertha BSC

In Duitsland dreigt Hertha BSC af te stevenen op een confrontatie met de gemeente Berlijn. De club gaf eind maart aan, een nieuw stadion te willen bouwen, vlakbij het Olympisch Stadion waar het nu zijn wedstrijden speelt.

Echter, een meerderheid in de Berlijnse gemeenteraad is mordicus tegen. Het Olympisch Stadion in Berlijn is voor het WK van 2006 nog voor 250 miljoen verbouwd.

Maar Hertha BSC houdt voet bij stuk en dreigt Berlijn zelfs te verlaten als het zijn zin niet krijgt.

Het Johan Cruijff Stadion in Barcelona Barcelona

Barcelona heeft ervoor gekozen om Camp Nou te verbouwen. Na de renovatie, die in 2021 klaar moet zijn, biedt het stadion plaats aan 105.000 toeschouwers. De totale kosten worden geschat op 400 miljoen.

En dat niet alleen: op twee kilometer afstand komt er ook een nieuw, kleiner stadion bij het trainingsveld, vernoemd naar Johan Cruijff, het Estadi Johan Cruyff.

Artist impression van de verbouwing van het stadion van Chelsea Herzog& De Meuron

Ook bij Chelsea staat een grote verbouwing voor de deur. Stamford Bridge wordt onder handen genomen door dezelfde architecten die voor het stadion van Bayern München en het Olympisch Stadion in Peking hebben getekend.

Vanaf 2022 moet de thuisbasis van 'The Blues' plaats bieden aan meer dan 60.000 toeschouwers. Kosten van de verbouwing: 593 miljoen euro. Omdat het om een verbouwing van het huidige stadion gaat, moet de club drie seizoenen ergens anders gaan spelen. Waarschijnlijk wordt dat Wembley.

Chelsea is niet de enige Engelse club met uitbreidingsplannen. Vanaf 2018 zal ook Tottenham Hotspur in een vernieuwd en groter onderkomen spelen. En Bournemouth heeft aangegeven dat het na 105 jaar het huidige stadion wil verlaten en elders een groter onderkomen wil laten bouwen.

Maar het opvallendste Engelse plan voor een nieuw stadion komt waarschijnlijk van een kleine club. Forest Green Rovers, spelend op het vijfde niveau in Engeland, heeft vergaande plannen om het groenste stadion ter wereld te bouwen, geheel gemaakt van hout. Het moet 5.000 toeschouwers kunnen herbergen.

Het stadion wordt onderdeel van een ecologisch park in Stroud. De club is nu al heel ecologisch bezig. Zo wordt water hergebruikt en het gras op biologische wijze onderhouden. De spelers doen verplicht mee: bij de club wordt geen vlees geserveerd.

STER reclame