Dillier wint zesde etappe Giro na lange vlucht

Silvan Dillier na zijn zege in de zesde etappe EPA

Silvan Dillier heeft de zesde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Zwitser van BMC wees zijn medevluchters Jasper Stuyven van Trek en Lukas Pöstlberger van Bora, winnaar van de openingsrit, terug in de sprint.

De drie reden in de 217 kilometer lange etappe de hele dag op kop, samen met Simone Andreetta en Mads Pedersen. De vijf pakten liefst negen minuten voorsprong, maar die marge slonk rap in de heuvelachtige finale en met nog 30 kilometer voor de boeg en drie pittige klimmetjes leken ze het met nog vier minuten voorsprong niet te gaan redden.

1/3Dillier wint zesde etappe Giro na lange vlucht
2/3Toptien etappe zes NOS
3/3Toptien klassement na etappe zes NOS

Te laat op stoom

Hoewel het peloton een minuut van de voorsprong afsnoepte bij het eerste klimmetje, liet het daarna de teugels weer vieren. Vervolgens kwam het te laat op stoom om de vroege vluchters nog te achterhalen. Pedersen (net als Stuyven voor Trek uitkomend) viel stil op het slotklimmetje en werd nog wel opgeraapt door het peloton, de daarna voorin weggevallen Andreetta niet.

Toen Dillier versnelde, op 200 meter van de streep, moest Pöstlberger direct passen. De Belg Stuyven, die in 2015 een rit won in de Vuelta, kwam net te laat voor een tweede grote zege. Voor Dillier is het de eerste overwinning in een van de drie grote ronden. De Luxemburger Bob Jungels eindigde als achtste op 39 seconden van de winnaar en behield de roze leiderstrui.

Mollema baalt dat Stuyven niet wint

Bij Trek rekenden ze zich al rijk met twee renners in de kopgroep, maar uiteindelijk wist Stuyven het niet af te maken. Ploegmaat Bauke Mollema baalde flink. "Dat was wel het doel van de dag. Er zaten twee man mee in de vlucht dus de hele dag hoop je dat ze de etappe pakken. Dan is het jammer dat dat net niet lukt."

De Belg was zelf nuchter in zijn commentaar. "Ik denk dat ik weinig fout heb gedaan in de sprint. Hij was gewoon beter in de sprint."

1/3Mollema: baal dat Stuyven niet wint
2/3Stuyven: hij was gewoon beter in de sprint
3/3Dumoulin: wat een kloterit