Fans in Kiev
NOS NieuwsAangepast

'OG3NE knalt gewoon', maar toch spanning bij Nederlandse fans in Kiev

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever NOS op 3, Radio 1

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever NOS op 3, Radio 1

"Jongens, we moeten even op de foto. " Voor me staan zeven mannen, de meesten in oranje shirts, in hun handen grote Nederlandse vlaggen met #OG3NE erop.

Loek valt het meeste op. Hij heeft een knalblauw pak met rode tulpen aan. Sommige Oekraïners lopen voorbij en kijken nog even om, anderen willen graag met het oranje gezelschap op de foto. "Vote for the Netherlands", zeggen de heren.

Nederlandse Songfestivalfans in Kiev

Ze hebben uiteraard zin in de show van vanavond in Kiev. Eerder deze week gingen ze ook al naar de eerste halve finale, en gisteravond waren ze bij de show die door de vakjury is beoordeeld. "OG3NE deed het echt heel goed, het knalt gewoon". Er wordt geknikt. "Die meiden kunnen gewoon supergoed zingen. Of je nou fan van ze bent of niet."

Hoewel ze allemaal denken dat de drie zusjes vanavond een finaleplek gaan veroveren, zijn ze toch ook gespannen. "Het blijft zeker spannend, het is namelijk een hele sterke halve finale, dus we moeten echt even afwachten waar Europa op gaat stemmen."

Hoewel dit clubje hier om de hoek bij het centrale Maidanplein opvalt, is het tot nu toe goed zoeken naar Nederlandse Songfestivalfans. "We waren vorig jaar met meer mensen, maar nu had niet iedereen zin om mee te gaan. Ze vroegen zich toch af of Oekraïne wel zo'n leuk land is voor homo's."

Losse eenpersoonsbedden

Dit groepje reisde dus wel af en heeft tot nu toe niets vervelends meegemaakt. "We hebben afgelopen anderhalve week een rondreis door Oekraïne gemaakt. In hotels hadden we overal twee losse eenpersoonsbedden gereserveerd, maar ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Ik kon gewoon overal mezelf zijn."

Wat de avond gaat brengen, weten ze nog niet. Maar het wordt hoe dan ook een feestje. Ze gaan bijna iedere avond naar de Euroclub, een plek waar Songfestival-liefhebbers uit alle windstreken bij elkaar komen. "Je hoort het misschien al aan mijn stem, die begint al flink schor te worden", zegt een van de Nederlanders. En dan staat er weer een Oekraïner voor hun neus, of ze op de foto willen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl