Raenys

"Ruim 750 vierkante meter muur, gekleurd in een unieke stijl." Het is het grootste buitenschilderij van Nederland en prijkt op de twaalf muren van een gebouw in Heerlen. En het bijzondere is dat kunstenaar Zedz het helemaal in zijn eentje heeft gemaakt.

Het gebouw is recent gerenoveerd. En om het op te leuken is besloten een kunstenaar te benaderen. "Het is heel abstract", zegt Raenys Martis, curator van het project. "Juist de speelsheid van dat abstracte, brengt een gebouw met twaalf verschillende zijden en een diversiteit aan kleuren samen.

Kunstenaar Zedz aan het werk Raenys Martis

Kunstenaar Zedz, die eigenlijk Ronald van der Voet heet, is benaderd vanwege zijn eigen stijl. "Want die is geïnspireerd door stromingen als De Stijl en het Russische constructivisme", legt Martis uit. "En het is heel leuk om te zien dat een kunstenaar als hij laat zien dat de tijd niet stilstaat."

'Het grootste buitenschilderij van Nederland' Raenys

"In Utrecht en Amersfoort wordt dit jaar extra aandacht besteed aan De Stijl, in nieuwe tentoonstellingen en evenementen", zegt de gemeente. "Daarnaast kan men dus nu ook in Heerlen terecht voor een fraai staaltje kunst dat sterk refereert aan deze stroming. En dat ook nog eens tot lang ná 2017!"

Zedz heeft in drie weken tijd alle twaalf de muren van het gebouw in zijn eentje onder handen genomen. "Er is alleen in het begin geholpen, omdat alle muren eerst helemaal wit geverfd moesten worden." Daarna kon Zedz zelf invulling geven aan de grootste muurschildering van Nederland.

STER reclame