Andere Tijden Sport: toen Cruijff nog rugnummer 10 droeg

Aangepast
Johan Cruijff in 1968, tijdens de kampioenswedstrijd van Ajax tegen ADO in De Meer NOS

Nog nooit eerder vertoonde amateurbeelden van Johan Cruijff. In een blauw Ajax-shirt, met rugnummer tien. Kleurenbeelden van de olympische tatami's van Anton Geesink en Wim Ruska. En de Tour van 1970, gefilmd door een Feyenoord-doelman.

Het is slechts een kleine greep uit de vele unieke amateurbeelden die de volgende aflevering, de honderdste, van Andere Tijden Sport rijk is.

Honderdste aflevering op zondag 21 mei

De nieuwe zomerserie kenmerkt zich verder door bijzondere verhalen achter soms al bijna vergeten sporters. Zoals Liane Engeman, die als betoverend mooie, blonde vrouw de autosport op zijn kop zette. En wie was ook alweer 'Helikopter Jantje'?

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Preview van zomerserie Andere Tijden Sport

Speciaal voor de honderdste aflevering dook de redactie in vergeten schoenendozen die op zolders van sporters, supporters en begeleiders stonden. En waarin nog nooit eerder vertoonde beelden bleken te zitten.

Het leverde ruim een half uur bijzonder beeld op. Zo ook uit de Tour de France van 1970, waarvoor Jan Janssen de doelman van Feyenoord, Eddy Pieters Graafland, had uitgenodigd.

'Eddy PG' had net daarvoor met Feyenoord de Europa Cup I gewonnen. Hij nam zijn filmcamera mee naar Frankrijk.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Honderdste Andere Tijden Sport

Op 28 mei komt Andere Tijden Sport met 'De tragische finale van John Blankenstein', over de excentrieke scheidsrechter die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Hij doorbrak een taboe, maar ontmoette ook tegenstand. In 1994 zou hij de Champions League-finale fluiten, maar vijf dagen vóór de finale werd hij door de UEFA van de wedstrijd afgehaald. Waarom?

Een week later, op 4 juni, luidt de titel 'Liane Engeman, de blonde schrik van het circuit'. De Haarlemse autocoureur was bloedmooi, maar belangrijker: ze was razendsnel in haar bolides. Tussen 1965 en 1973 racete ze tussen de mannen. Ze flirtte met de dood én met een carrière in de Formule 1. Nu is ze bijna vergeten. Wie was deze vrouw?

Liane Engeman ANP

Op 11 juni duikt Andere Tijden Sport in de carrière van een Ajacied in 'Simon Tahamata: slalom tussen Ambon en Oranje'.

Tahamata werd na zijn debuut bij Ajax in 1977 met ragfijne solo's en fraaie doelpunten ongekend populair, tot ver buiten Amsterdam. Zijn brede grijns en aaibaarheid deden de rest voor de mediagenieke Molukker.

Een week later: de opkomst van BMX in 'Helikopter Jantje: spektakel op de BMX'. Het lijkt een relatief nieuwe sport, maar al in de jaren tachtig werd deze beoefend in Nederland. Het waren ook Nederlanders die de crossfietsjes overbrachten vanuit de Verenigde Staten.

Bernard Schnieders en Egbert Streuer ANP

In het weekeinde van de TT in Assen komt Andere Tijden Sport met 'Streuer/Schnieders: de ziel van de zijspan'.

Het lukte het duo maar niet om te winnen in hun thuiswedstrijd in Assen. Tot 1987, toen in de stromende regen alles klopte en 140.000 toeschouwers wild werden van het succes van de ruig bebaarde Streuer en zijn knappe bakkenist Schnieders. Terug naar de oertijd van de Nederlandse motorsport.

Nederland had niet twee, maar drie Tourwinnaars moeten hebben. Lag het in 1977 aan de chauvinistische Franse organisatie? Werd eindwinnaar Bernard Thévenet bevoordeeld? Dat en meer in 'De verloren Tour van Hennie Kuiper'.

Afleveringen

Zondag, NPO 1, 22.15 uur Aflevering
21 mei De 100ste Andere Tijden Sport
28 mei De tragische finale van John Blankenstein
4 juni Liane Engeman: de blonde schrik van het circuit
11 juni Simon Tahamata: slalom tussen Ambon en Oranje
18 juni Helikopter Jantje: spektakel op de bmx
25 juni Streuer/Schnieders: de ziel van de zijspan
2 juli De verloren Tour van Hennie Kuiper
9 juli De nacht van Rasmussen (hh)
16 juli Winnen op Alpe d'Huez (hh)
23 juli De dag dat Joop de Tour won (hh)

STER Reclame