Abou Jahjah begint nieuwe politieke partij

time icon Aangepast
ANP

De Vlaams-Libanese activist Dyab Abou Jahjah komt met een eigen politieke partij, heeft hij bekendgemaakt op Twitter. Samen met de voormalige linkse politicus Ahmet Koç wil hij volgend jaar meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Vlaanderen en Brussel.

Een naam of een programma voor de nieuwe partij is nog niet bekend.

Dyab Abou Jahjah
@Aboujahjah
#Bruxelles en #Vlaanderen here we come, nous arrivons! #Eenheid #Unité #وحدة #Birlik
2 jaar geleden

Abou Jahjah is in België en Nederland omstreden. Als voorzitter van de Arabisch-Europese Liga, een organisatie die opkomt voor de belangen van Arabische immigranten, vond hij onder meer dat Israël als staat moest verdwijnen. Hij sympathiseert met de Hezbollah-beweging en moest zich voor een Belgische rechter verantwoorden voor het aanzetten tot geweld. In hoger beroep werd hij in die zaak vrijgesproken.

Vanwege zijn standpunten leidde zijn aanwezigheid in het tv-programma Zomergasten vorig jaar tot discussie. Begin dit jaar werd Abou Jahjah aan de kant geschoven als columnist van De Standaard, nadat hij op sociale media een aanslag in Jeruzalem had verdedigd.

Migratie

Abou Jahjah en Koç zeggen in het Belgische blad Knack dat integratie en migratie de speerpunten worden van hun nieuwe partij. Na de zomer komen ze met concrete plannen.

Koç was tot vorig jaar lid van de Belgische sociaal-democratische partij, de SP.a. Hij werd door die partij geroyeerd na de mislukte coup in Turkije. Koç had Turken en Turkse Belgen op Facebook opgeroepen om in opstand te komen "tegen de landverraders".

STER Reclame