'Ajax denkt dat het duel met Lyon een oefenpotje is'

ANP Pro Shots

Eerst is het de beurt aan aanvoerder Maxime Gonalons. Als hij zijn vragen heeft beantwoord, maakt hij plaats voor trainer Bruno Génésio. De Nederlandse pers laat het afweten.

De persconferentie van Olympique Lyonnais wordt voornamelijk bezocht door de Franse media. Na de glorieuze 4-1 zege van Ajax in de Arena, is het vertrouwen in Nederlands succes wel heel groot.

De Nederlandse media, op de rechtenhouders na, lieten woensdag de woorden van Gonalons en Génésio schieten. Niet interessant genoeg. Het ging om trainer Peter Bosz en aanvaller Bertrand Traoré. En daar maakte de Franse pers, met de grootste sportkrant L'Équipe voorop, zich behoorlijk druk over.

"Ajax denkt dat ze er al zijn. Ajax denkt dat het een oefenpotje is. Dat de spelers van Ajax na de heenwedstrijd zo'n feest vierden, werd met afschuw ontvangen", klink het.

Geloof

Het klonk in eerste instantie cliché, maar bij Olympique Lyonnais twijfelt niemand erover. Het kan nog. Meermaals viel het woord 'geloof' tijdens de persconferentie. Gonalons: "De nederlaag van vorige week kwam heel hard aan, maar we geloven dat we ons kunnen herpakken. We denken terug aan het duel met AS Roma. Tegen die club wisten we ook vier keer te scoren."

Maxime Gonalons EPA

Na de grote nederlaag in Amsterdam, herpakte Lyon zich in de Ligue 1 goed. FC Nantes werd met 3-2 verslagen. En belangrijker: sterspeler Alexandre Lacazette speelde een uur mee. In de eerste wedstrijd tegen Ajax was hij nog niet fit genoeg om te beginnen, vanavond is hij klaar om te starten.

"Lacazette is heel belangrijk voor ons", benadrukt Gonalons. "Hij is heel gemotiveerd. Niet alleen hij. Wij allemaal. Het is de enige kans om het seizoen goed af te sluiten. We gaan er echt alles aan doen. Lacazette zal zijn best doen. We hopen dat hij ons helpt om door te komen. Het is de beste speler, ja. Een enorm pluspunt als hij meespeelt. Het maakt een groot verschil voor ons als hij erbij is."

Zet deze wedstrijd alles op alles om dit seizoen alsnog tot een succes te maken. Ik vertrouw jullie. Jullie kunnen dit doen.

Lyon-voorzitter Jean-Michel Aulas

Om vertrouwen te kweken, begon voorzitter Jean-Michel Aulas met de aanmoedigingen. "We zijn hier in ons huis, het Parc Olympique Lyonnais. We moeten agressief zijn, van begin tot einde alles geven, sterk zijn, maar ook trots en ambitieus. Zet deze wedstrijd alles op alles om dit seizoen alsnog tot een succes te maken. Ik vertrouw jullie. Jullie kunnen dit doen. Terug in de geschiedenisboeken."

Aulas kwam in de kleedkamer van Lyon om deze boodschap te verkondigen. "De spelers van Ajax moeten weten dat ze nog helemaal niets hebben. Ze hebben al feest gevierd alsof ze al in de finale staan. Mijn grootste wens is om ze te verslaan en ze de feiten te tonen", benadrukte de voorzitter.

AS Roma en Besiktas

Maar hoe kan het toch dat een ploeg die te sterk was voor onder meer AS Roma en Besiktas, zo op de broek krijgt bij Ajax? Trainer Génésio omschrijft het als volgt: "Ajax is een jonge ploeg. Maar het grappige was: wij kwamen ervaring tekort. En wat is het nadeel van een jonge ploeg? Dat ze concentratie kunnen verliezen. Dat hebben we gezien. Schalke heeft laten zien dat het kan. Wij moeten daar zo goed mogelijk gebruik van maken."

Jean-Michel Aulas praat met de media AFP

Gonalons wil benadrukken dat de nederlaag in Amsterdam absoluut niet met onderschatting te maken had. "Zeker niet. We weten dat het een sterke ploeg is. Het is geen toeval dat ze in halve finale zijn gekomen. Wij waren ondermaats in de Arena. Nogmaals: het was absoluut geen onderschatting. Wij kunnen met minimaal 3-0 winnen."

Ajax verdedigt een 4-1 voorsprong in de halve finales van de Europa League tegen Olympique Lyon. De return in Lyon is donderdag vanaf 21.05 uur te volgen op NPO Radio 1 Langs de Lijn En Omstreken en via het liveblog op NOS.nl.

53 gerelateerde artikelen