NOS NieuwsAangepast

Autobezitters maken grote inhaalslag met onderhoudsbeurten

In bijna tien jaar tijd gingen niet zoveel autobezitters met hun auto naar de garage als vorig jaar. In totaal vonden er 15,6 miljoen onderhoudsbeurten plaats. Dat is 11 procent meer dan een jaar eerder en een record sinds de meting in 2009 begon. Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging en Bovag.

Daarmee zet de trend door dat veel autobezitters een inhaalslag maken. Tijdens de crisis is er flink bezuinigd op het auto-onderhoud. In 2016 is bijna 90 procent van alle auto's in Nederland in de garage geweest. Het dieptepunt lag in 2011, toen 79 procent een beurt kreeg.

Hoofd boven water

De totale omzet van de garages lag vorig jaar op 3,8 miljard euro. Volgens de Bovag kunnen veel garagebedrijven een beetje extra omzet goed gebruiken. "Tussen 2010 en 2014 hebben bedrijven hun omzet flink zien dalen", aldus Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter van Bovag. "Veel autobedrijven hebben moeite gehad het hoofd boven water te houden."

Gemiddeld werd per auto vorig jaar 529 euro uitgegeven aan onderhoud en reparaties. Dat is een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder. Voor oudere auto's, van zeven tot tien jaar oud, lag dat bedrag iets hoger op 629 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl