Bewierookte Bosz waarschuwt voor verslapping tegen Lyon

Ondanks 4-1 voorsprong, wacht Ajax lastige horde

Zijn roem is de laatste week naar grote hoogten gestegen. De buitenlandse voetbalpers buitelt al dagen over elkaar heen met loftuitingen aan het adres van Peter Bosz en zijn jeugdige ploeg.

Zo kopte de Engelse krant The Guardian woensdag: 'De idealen van Cruijff zijn terug bij Ajax met Peter Bosz als leider van de nieuwe generatie'.

Ajax terug aan de Europese top - het is even wennen. De trainer zelf blijft er nuchter onder. "Het is lang geleden dat het Nederlandse voetbal een succesje heeft gehad."

Bosz heeft alle scenario's in zijn hoofd voor halve finale

Feit is dat Bosz met Ajax na de 4-1 zege op Olympique Lyonnais op de drempel van de Europa League-finale staat, de eerste eindstrijd voor een Nederlandse club sinds 2002 toen Feyenoord de UEFA Cup veroverde.

"Ik wil waken voor verslapping", waarschuwt Bosz. "We moeten negentig minuten, of zelfs langer, top zijn. Wij hebben een jonge ploeg, maar wel een ploeg die de achttiende Europese wedstrijd van het seizoen gaat spelen. Juventus, bijvoorbeeld, weet precies hoe dat is. Zover zijn wij nog niet."

Ajax-trainer Bosz waakt voor verslapping: nog niet zo ver als Juventus

Ajax-trainer Peter Bosz in gesprek met NOS-verslaggever Arman Avsaroglu een dag voor de halve finale in de Europa League tegen Olympique Lyonnais.

Een bemoedigende statistiek voor Bosz is dat Ajax dit seizoen pas één keer drie of meer doelpunten moest incasseren. In augustus kreeg - een nog heel ander - Ajax een flinke draai om de oren in de voorronde van de Champions League: FK Rostov won met 4-1.

"Twee", verbetert Bosz ad rem. "Schalke-uit ook, hoewel niet in negentig minuten. Maar het scenario van Schalke (3-2, na verlenging) zal zich hier niet voltrekken. Elke wedstrijd heeft zijn eigen verhaal en dat zal morgen ook zo zijn."

Twee zeges in acht uitduels

Maar er is ook een zorgwekkende statistiek. Van de acht Europese uitwedstrijden van dit seizoen heeft Ajax er maar twee gewonnen, beide tegen een Griekse tegenstander (PAOK Saloniki en Panathinaikos). Sterker, sinds augustus 2010 speelde Ajax 37 keer een Europese uitwedstrijd. Daarvan won de ploeg er maar acht.

Peter Bosz bij de laatste training van Ajax in het Parc OL. Pro Shots

Maar Ajax hoeft natuurlijk niet te winnen om de tickets voor de finale in Solna te kunnen boeken. Een kleine nederlaag volstaat.

Het script voorziet in ieder geval in een kolkend Parc OL, dat met 60.000 supporters tot de nok toe gevuld zal zijn. "Een week geleden hebben we het toch ook voor 50.000 man gedaan? Dus van die 60.000 man hier worden wij niet bang. Wij gaan proberen druk te zetten bij Lyon. En we zijn op alle scenario's voorbereid."

Ajax verdedigt een 4-1 voorsprong in de halve finales van de Europa League tegen Olympique Lyon. De return in Lyon is donderdag vanaf 21.05 uur te volgen op NPO Radio 1 Langs de Lijn En Omstreken en via het liveblog op NOS.nl.