President Trump en oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger EPA

De Amerikaanse president Trump zegt dat hij FBI-directeur James Comey heeft ontslagen omdat die zijn werk niet goed deed. Trump sprak na zijn ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov in het Oval Office met journalisten. Bij dit gesprek kwam ook het ontslag van Comey ter sprake.

Volgens het Witte Huis heeft het ontslag van de directeur niets te maken met Comeys onderzoek naar de banden tussen Rusland en het campagneteam van Trump. "We moedigen de FBI aan om het onderzoek naar de Russische bemoeienis bij de verkiezingen af te ronden." Een meerderheid van de Democraten in de Senaat wil dat een speciale aanklager het onderzoek van Comey overneemt, maar het Witte Huis noemt dat onnodig.

Trump zou al sinds zijn aantreden hebben overwogen om Comey te ontslaan. "Hij deed het gewoon niet goed. Hij deed zijn werk simpelweg niet goed", zei Trump.

Het inlichtingencomité van de Amerikaanse Senaat heeft Comey uitgenodigd om dinsdag te getuigen. De voorzitter van dit comité zei eerder dat hij bezorgd is over het ontslag van Comey.

Meer geld

Het ministerie van Justitie stuurde aan op het ontslag van directeur Comey vanwege zijn rol in het onderzoek naar het e-mailverkeer van Hillary Clinton. Volgens plaatsvervangend minister Rosenstein is de FBI-directeur op de stoel van het Openbaar Ministerie gaan zitten door te verklaren dat Clinton niet vervolgd hoefde te worden voor haar onzorgvuldige e-mailverkeer.

The New York Times schrijft op basis van anonieme bronnen binnen het ministerie van Justitie dat Comey een paar dagen geleden Rosenstein om meer geld had gevraagd voor zijn onderzoek naar Trumps campagneteam.

Henry Kissinger

Lavrov, die ook met zijn Amerikaanse ambtgenoot Tillerson heeft gesproken, zei dat er geen enkel bewijs is voor Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Bij een persconferentie bij de Russische ambassade zei hij tegen zijn publiek dat Trump berichten over Russische bemoeienis 'false news' noemt.

De Democraten vergeleken het plotselinge ontslag van Comey met de zogenaamde 'Saturday Night Massacre' van 1973. Destijds ontsloeg president Nixon de speciale aanklager die onderzoek deed naar het Watergate-schandaal. Zowel minister van Justitie Richardson als zijn vice-minister Ruckelshaus weigerden dit te doen en namen ontslag. Uiteindelijk werd de aanklager alsnog ontslagen door de procureur-generaal.

Trump deed zijn uitspraken over het functioneren van Comey in het bijzijn van oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger. Hij was minister onder Nixon toen deze moest aftreden als gevolg van het Watergate-schandaal. Hij had met Trump gesproken over "Rusland en verschillende andere zaken".

Volgens het Witte Huis stond de ontmoeting met de Russische minister en Kissinger al langer op de agenda.

STER reclame