Burgemeesterspost op Schiermonnikoog blijkt populair

ANP

Burgemeester worden op Schiermonnikoog blijkt zeer populair. 69 kandidaten hebben zich gemeld voor de burgemeesterspost op het Waddeneiland, schrijft RTV Noord.

Het zijn er ongekend veel voor het eiland. Bij de eerdere sollicitatierondes in 2004 en 2011 meldden zich beide keren 46 kandidaten.

Elders minder animo

Ook in vergelijking met andere gemeenten blijkt Schiermonnikoog populair. In andere gemeenten waar recent gezocht werd naar een nieuwe burgervader, waren er niet zoveel kandidaten. De gemeente Weststellingwerf kreeg bijvoorbeeld enkele weken geleden 37 brieven. In Zaanstad waren het er 33.

Burgervader worden van Eindhoven bleek vorig jaar zelfs nog minder populair. Slechts 16 brieven kwamen er binnen voor de functie.

Ook Vlieland kon in 2015 niet tippen aan Schiermonnikoog; 39 mensen meldden zich toen. Geen enkele kandidaat werd geschikt bevonden. Een paar weken geleden is de vacature opnieuw opengesteld, solliciteren kan nog tot 17 mei.

Procedure

Overigens is ook van Schiermonnikoog nog niet gezegd dat er een geschikte kandidaat tussen zit. De Friese commissaris van de koning Brok moet nog een selectie maken die vervolgens wordt besproken met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.

Van de burgemeesterskandidaten op Schier zijn er 19 vrouw. De meeste sollicitanten zijn tussen de vijftig en zestig jaar oud. Zes zijn er jonger dan veertig.