ANP

In delen van het centrum van Rotterdam geldt zondag een beperkt alcoholverbod. Drank mag dan alleen in de horeca worden gekocht, niet in winkels in de binnenstad. Als Feyenoord kampioen wordt, dan geldt het verbod ook tijdens de huldiging op de Coolsingel maandagmiddag.

"Je zag afgelopen zondag dat sommige mensen boodschappentassen vol blikjes bier en drank meenamen", zegt verslaggever Henrik-Willem Hofs. De politie wil daar streng op controleren.

Het maakt onderdeel uit van de extra maatregelen die de stad neemt om rellen zoals afgelopen zondag te voorkomen. Eerder vandaag werd al duidelijk dat zeventien verdachten van de ongeregeldheden pas dinsdag - na een eventuele huldiging - vrijkomen.

Bij landstitel: met een kaartje feest vieren in de binnenstad

In totaal worden 43 mensen verdacht van geweldpleging. Dertig van hen zijn vandaag voorgeleid. In dertien gevallen heeft de rechtbank in Rotterdam besloten dat de verdachten niet in de cel hoeven te blijven. Bij elf daarvan zijn wel voorwaarden aan die vrijlating verbonden. Zij kregen een gebiedsverbod voor het centrum van Rotterdam en het gebied rond de Kuip.

"We weten wie het zijn en waar ze wonen", zegt Ernst Pols van het OM. "Om maar in voetbaltermen te spreken: als het weer mis gaat, dan gaan wij er met gestrekt been in."

Huldiging

Mocht Feyenoord de wedstrijd van zondag tegen Heracles winnen en alsnog landskampioen worden, dan mogen de verdachten ook niet bij de huldiging zijn.

Het Openbaar Ministerie wilde dat alle verdachten bleven vastzitten om te voorkomen dat zij zich opnieuw misdragen bij of na de wedstrijd tegen Heracles.

De 10.000 kaarten voor het op grote tv-schermen kijken van de eredivisie-ontknoping in het centrum zijn al uitverkocht. Het zogenoemde Feyenoord Festival wordt gehouden op drie locaties: Stadhuisplein, Binnenrotte en Biergarten. Supporters die geen kaartje hebben, wordt aangeraden thuis of in een buurtcafé te kijken.

STER reclame