Haase onderuit tegen Berdych, moeizame zeges Djokovic en Nadal

Aangepast op
Robin Haase EPA

Robin Haase is er niet in geslaagd de achtste finales van het masterstoernooi in Madrid te halen. De Hagenaar boog met 6-7 (5), 3-6 voor de als elfde geplaatste Tsjech Tomás Berdych.

Haase stond vier keer eerder tegenover Berdych en had twee keer gewonnen: in 2007 en dit jaar in Dubai.

Ook ditmaal speelde de Hagenaar (ATP-45) sterk. In een hoogstaande partij bleef hij lang bij, maar te vaak kon hij de rally niet met een winnende slag besluiten. Haase kreeg in de eerste set geen enkel breakpoint en verspeelde in de tiebreak een 4-2 voorsprong. In set twee liet hij drie breekkansen onbenut, waarna Berdych op 2-2 en 5-3 de service van Haase wel wist te breken.

Moeizame zege Djokovic en Nadal

Novak Djokovic haalde met de nodige moeite de achtste finales. De Serviër worstelde zich met 6-1, 4-6, 7-5 langs de Spanjaard Nicolás Almagro.

De 31-jarige Almagro, in 2011 nog even de nummer negen van de wereldranglijst maar inmiddels afgezakt naar de 76ste plaats, opende brutaal met een break, maar leverde daarna zes games op rij in. In de tweede set leek er voor de Serviër weinig aan de hand, maar op 4-4 miste hij enkele breekkansen en een game later leverde hij zijn opslag in.

Djokovic, die al het hele seizoen niet in grootse doen is, leek van slag en had moeite het spel te dicteren tegen de Spaanse gravelspecialist. Almagro liep in de beslissende derde set uit naar 3-0, maar de Serviër wist het tij te keren.

Rafael Nadal had pas na drie uur zwoegen Fabio Fognini op de knieën: 7-6 (3), 3-6, 6-4. De Italiaan liet te veel kansen liggen om specialist Nadal voor een derde keer op gravel te kloppen. Van de zestien breakpoints verzilverde Fognini er slechts vier.