James Comey
NOS Nieuws

'Ontslag FBI-baas niet los te zien van onderzoek Trump-Rusland'

The New York Times laat er geen misverstand over bestaan: president Trump heeft FBI-directeur Comey ontslagen vanwege het onderzoek naar banden tussen Trumps team en de Russen.

"Die zaak kan het einde betekenen voor een president", schrijft de krant in een scherp redactioneel commentaar. "Het zijn gespannen en onzekere tijden. De president, die niet boven de wet verheven is, heeft de mogelijkheden van de FBI om hem en zijn medewerkers te onderzoeken een beslissende slag toegebracht."

Afleidingsmanoeuvre

Ook andere Amerikaanse media denken dat Comey's ontslag met het Rusland-onderzoek te maken heeft. Het Witte Huis benadrukt dat het bezorgd was over de handelwijze van de FBI-directeur in het onderzoek naar Hillary Clintons e-mailverkeer.

"Die verklaring haalt Trump zelf onderuit door in zijn brief die zorgen niet te noemen, maar juist de aandacht weer op het onderzoek naar de banden met Rusland te richten", schrijft CNN. Trump zegt in de korte ontslagbrief namelijk dat hij het zeer waardeert dat Comey hem drie keer heeft gezegd dat Trump zelf niet wordt onderzocht. De oud-FBI-baas heeft dat overigens nooit bevestigd.

Associated Press noemt het ontslag "de nieuwste en belangrijkste poging van het Witte Huis om de aandacht af te leiden van het Rusland-onderzoek". Het persbureau verwijst naar een recente tweet van Trump, waarin hij het idee van banden tussen hem en de Russen volslagen onzin noemde.

De risico's die Trump neemt zijn enorm, schrijft Politico. De site maakt nadrukkelijk de vergelijking met het Watergateschandaal dat president Nixon de kop kostte. "Je moet meer dan 40 jaar teruggaan om een president te vinden die het aandurfde om een functionaris te ontslaan die midden in een onderzoek zat naar malversaties van zijn eigen campagne." Dat was de speciale aanklager Archibald Cox, die door Nixon de wacht werd aangezegd.

Ook AP wijst op de "twijfelachtige eer" van de vergelijking met Nixon. "Het maakt het patroon duidelijk zichtbaar van een man die bereid is om op rigoureuze wijze de instellingen te trotseren die bedoeld zijn om hem te controleren."

Maar, concludeert The New York Times, tijdens Watergate was er ten minste een speciale aanklager die onderzoek deed naar de president. De Democraten pleiten daar weer voor. Het ontbreken van zo'n onderzoeker maakt dat het nu "een nog hachelijker moment voor het land" is, zegt The Times.

En Trump zelf? Die ziet alleen maar positieve kanten aan het ontslag van Comey. Hij zal worden vervangen door iemand "die het veel beter zal doen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl