De politie arresteert een man bij de rellen van zondag

30 relschoppers Rotterdam voorgeleid, examenkandidaten vrij

Dertig mensen die zondag zijn opgepakt in de nasleep van de eredivisiewedstrijd Excelsior-Feyenoord moeten wat het Openbaar Ministerie betreft vast blijven zitten. Ze worden ervan verdacht geweld te hebben gepleegd tegen met name politieagenten.

Het OM is bang dat de verdachten zich komend weekend opnieuw gewelddadig zullen gedragen. Feyenoord had afgelopen weekend bij een overwinning op Excelsior kampioen kunnen worden, maar verloor de derby met 3-0.

Daarop braken in het centrum van Rotterdam rellen uit, waarbij de politie meer dan honderd mensen aanhield. 43 worden er verdacht van openlijke geweldpleging; van hen worden er nu dus dertig voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Meldplicht

De dertien verdachten die niet in voorlopige hechtenis blijven, krijgen wel een zogenoemde gedragsaanwijzing met meldplicht. Dat betekent dat ze zondag en maandag niet in de buurt van stadion De Kuip (waar Feyenoord zondag tegen Heracles speelt) en de Coolsingel mogen komen. "Daar is ons alles aan gelegen", zegt persofficier Ernst Pols.

De meeste arrestanten van zondag zijn vrijgelaten. Ze worden verdacht van minder ernstige zaken als vernieling of belediging. Ook van hen heeft een aantal een gedragsaanwijzing gekregen.

Gaat het nu weer mis, dan zijn wij er klaar mee.

Ernst Pols, persofficier Openbaar Ministerie

Drie relschoppers mochten gaan omdat ze deze week eindexamen moeten doen. Zij hebben volgens Pols hun laatste kans gehad. "Gaat het dit weekend weer mis, zijn wij er klaar mee. Dan blijf je wat ons betreft echt vastzitten."

Foto's

Zoals aangekondigd heeft de politie vandaag ook van elf relschoppers foto's online gezet. Zij worden verdacht van strafbare feiten als openbare geweldpleging en vernieling. Een van hen heeft zich inmiddels gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl