Betalen met mobiel
NOS NieuwsAangepast

ING zet met minder man fors in op betalen met mobiel

ING neemt in Nederland in rap tempo afscheid van zijn werknemers. Bij de consumentenbank zijn in vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar 588 voltijdsbanen verdwenen, blijkt uit de kwartaalcijfers. En daar blijft het niet bij.

"We zijn pas net begonnen met de volgende fase van de transformatie", zegt ING-topman Ralph Hamers tegen de NOS. "We verwachten dat er de komende jaren nog veel banen in Nederland door geraakt worden."

Tot 2020 schrapt ING in de Benelux 5800 banen, een reorganisatie die in oktober werd aangekondigd en waarvan de 600 geschrapte banen onderdeel zijn. De bank heeft minder mensen nodig nu er meer wordt ingezet op digitale diensten. Zo lanceert de bank deze zomer samen met andere Nederlandse banken betalen per mobiel. Daarvoor heeft ING de app Payconiq ontwikkeld, die in België al veel wordt gebruikt.

We vergeten vaker onze portemonnee dan onze telefoon.

Ralph Hamers, ING

"Betalen met mobiel wordt heel belangrijk in de toekomst", voorspelt Hamers. "De meeste mensen lopen nog wel eens de deur uit terwijl ze hun portemonnee met bankpas vergeten. Er zijn maar weinig mensen die de deur uitlopen en de telefoon vergeten."

In België is er een potentie van twee miljoen gebruikers van de app, denkt ING. Ook in Nederland is er een grote markt, zeker nu ook andere banken meewerken. "Als we met z'n allen afspreken dat dit de standaard is waarlangs we gaan betalen, dan denk ik dat het heel succesvol kan worden", aldus Hamers.

ING maakte vandaag bekend dat de nettowinst over het eerste kwartaal uitkwam op 1,14 miljard euro. Dat is weliswaar iets minder dan een jaar geleden, maar toen profiteerde de bank van een eenmalige meevaller.

Door de aantrekkende economie bespaart de bank kosten. Zo is de bank fors minder geld kwijt aan leningen die niet worden terugbetaald. Dat scheelt de bank vele honderden miljoenen euro's.

Ondanks de lage rente blijft er meer spaargeld binnen komen. In Nederland brachten klanten meer dan twee miljard euro naar de bank. Ook zette de bank meer leningen uit, 1,8 miljard euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl