EPA
NOS NieuwsAangepast

Valls niet welkom bij partij Macron

Manuel Valls is niet welkom als parlementskandidaat voor En Marche!. De Franse oud-premier kondigde gisteren aan over te willen stappen naar de beweging van de nieuwe president Macron, maar de partij bedankt daarvoor.

"We krijgen veel aanmeldingen van oud-politici die hun baan willen redden, maar wij willen oud-politici niet recyclen. Wij willen vernieuwing", zegt het hoofd van de kiescommissie van En Marche!, Jean-Paul Delevoye.

Delevoye zegt in een interview op de Franse radio dat de partij mensen van buiten de politiek op de kieslijst wil zetten voor de parlementsverkiezingen, die volgende maand worden gehouden.

Duidelijk signaal

Volgens correspondent Frank Renout past het besluit binnen het beleid van Macron. Hij heeft altijd al gezegd dat hij vernieuwing wil en wil afrekenen met oude gewoontes.

"Ik denk dat dit een duidelijk signaal is naar de kiezers", zegt Renout. "Een signaal dat Macron oprecht wil vernieuwen, nieuwe mensen op zijn kieslijst wil, en niet geassocieerd wil worden met de oude socialistische partij, waar Manuel Valls en hijzelf vandaan komen."

Lastige positie

De afwijzing brengt Valls in een lastige positie. In een interview zei hij gisteren dat zijn socialistische partij dood is. Hij zal dus niet zomaar terug kunnen naar die Parti Socialiste.

Volgens Renout zou je kunnen zeggen dat Valls nu op straat staat. "Hij heeft de deur achter zich dichtgetrokken bij de socialistische partij, maar bij Macron zit de deur op slot."

Nieuwe linkse beweging

Ook Benoît Hamon, de presidentskandidaat van de Parti Socialiste bij de afgelopen verkiezingen, wil een eigen politieke beweging beginnen. Hamon wil zijn alternatieve beweging op links lanceren op 1 juli, dus na de parlementsverkiezingen van volgende maand.

Bij de afgelopen presidentsverkiezingen stelde Hamon teleur. In de eerste ronde haalde hij ongeveer 6 procent van de stemmen. Of dit nieuws ook betekent dat hij de Parti Socialiste verlaat, is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl