EPA

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is naar eigen zeggen onder voorwaarden bereid tot een bezoek aan Noord-Korea. Moon zei na zijn beëdiging, afgelopen nacht, dat de veiligheidssituatie in de regio een topprioriteit voor hem is. "Ik ben bereid om overal naartoe te gaan voor de vrede van het Koreaanse schiereiland", zei Moon. "Indien nodig, ga ik onmiddellijk naar Washington, Peking en Tokio. En als de voorwaarden kloppen, ga ik naar Pyongyang."

De 64-jarige Moon had in de verkiezingscampagne al gezegd dat hij wil breken met het conservatieve beleid van de laatste jaren en de banden met Noord-Korea wil aanhalen. De laatste president die Noord-Korea bezocht was in 2007 Roh Moo-hyun, een vriend van de liberaal Moon. De nieuwe president vindt wel dat Noord-Korea het atoomprogramma moet stopzetten.

In zijn eerste toespraak als president zei Moon verder dat hij opnieuw wil spreken over de plaatsing van een Amerikaans raketsysteem in Zuid-Korea. Daarover zijn al afspraken gemaakt, maar veel Zuid-Koreanen en China zijn tegen.

Park

Moon werd vannacht uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Hij kreeg 41 procent van de stemmen, 17 procentpunt meer dan zijn grootste tegenstander. Vanwege de affaire rond de afgezette president Park is Moons verkiezing niet groots gevierd. Ook is afgezien van de gebruikelijke overgangsperiode van twee maanden.

Park wordt beschuldigd van machtsmisbruik en corruptie. Haar hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

STER reclame