Margriet Award naar Turkse schrijfster die het land niet uit mag

Jeroen Wielaert / NOS

De Turkse schrijfster Asli Erdogan is een van de winnaars geworden van de Princess Margriet Awards for Culture. Ze was zelf niet aanwezig bij de uitreiking in Paradiso in Amsterdam, omdat Erdogan Turkije niet uit mag.

Erdogan, geen familie van de Turkse president, werd in het najaar van 2016 gearresteerd en zat een paar maanden in de gevangenis. In Paradiso werd een brief voorgelezen waarin ze haar excuses voor Turkije aanbood en iedereen dankte voor de getoonde solidariteit.

Hoop

Als president van de European Cultural Foundation had prinses Laurentien het in haar openingstoespraak vooral over begrippen als communicatie en hoop. In een interview na afloop liet ze haar betrokkenheid met het lot van Asli Erdogan blijken. "Ze was duidelijk aanwezig in spirit. Haar woorden waren duidelijk aanwezig."

Andere winnaars zijn de Keulse schrijver en wetenschapper Navid Kermani, de Berlijnse kunstenaar Marina Naprushkina en de Brusselse musicus en componist Luc Mishalle. De prijs wordt uitgereikt aan kunstenaars die "een overtuigend cultureel verschil laten zien met de teneur van fragmentatie in Europa".

Molenbeek

In begeleidende films werd duidelijk met hoeveel betrokkenheid de kunstenaars bezig zijn en hoe ze mensen op de been krijgen om samen kunst te beleven of te maken.

Een van de andere winnaars, Luc Mishalle, werkt veel in de beruchte Brusselse wijk Molenbeek, die in het nieuws is gekomen als broeinest van terroristen.

Luc Mishalle met orkest Jeroen Wielaert / NOS

"Wij proberen met onze muziek een gemeenschappelijke taal te vinden en een minimaatschappij te creƫren in Brussel, zodat we elkaar kunnen verstaan op andere vlakken dan met woorden, zoals met muziek."

Hij vindt dat dat te veel in stilte gebeurt. "Zeker na de aanslagen is er een positieve energie ontstaan in Molenbeek van mensen die bijeenkomen en positieve dingen doen. Daar wordt te weinig over gesproken."