Polanc bekroont mega-ontsnapping met winst op de Etna

AFP

Jan Polanc heeft de vierde etappe in de Giro d'Italia op zijn naam gebracht. De Sloveen van UAE Team Emirates bleef in de eerste bergrit van Cefalù naar de top van de Etna over 181 kilometer op knappe wijze als enige over van een vroege vluchtgroep.

Bob Jungels nam de roze trui over van zijn QuickStep-ploeggenoot Fernando Gaviria. De Luxemburger passeerde de meet op 0.29 van Polanc in een groep met alle grote mannen. Ook Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk zaten erbij.

1/3Polanc bekroont mega-ontsnapping met winst op de Etna
2/3Giro: lange samenvatting etappe 4
3/3Het klassement na de vierde etappe NOS

Vrijwel direct na de start vormde zich een vluchtgroep met Polanc, Pavel Broett, Jacques Janse van Rensburg en Eugenio Alafaci. De vier reden een voorsprong van zo'n acht minuten bij elkaar.

De 30 kilometer lange Femmina Morte (tweede categorie) werd nog gezamenlijk beklommen, maar de slotklim (eerste categorie) moest Polanc alleen doen. De 25-jarige Sloveen wist echter wat hij deed: in 2015 won hij ook al de eerste bergetappe.

Valpartij Kruijswijk

Aan de voet van de Etna dreigde het mis te gaan voor Kruijswijk. De kopman van Lotto-Jumbo reed de verkeerde kant op en kwakte tegen de grond. Hij zat echter snel weer op de fiets.

In de slotklim waren er speldenprikjes van Pierre Rolland, Paolo Tiralongo, Vincenzo Nibali én Dumoulin. Zij bleken vruchteloos. Ilnoer Zakarin wist wel weg te springen in de finale. De Rus pakte 0.10, maar de ritwinst bleef net uit zicht.

1/2Kruijswijk houdt 'oppervlakkige schaafwonden' over aan val
2/2Dumoulin over speldenprik: ik kon me niet inhouden

De Spaanse renner Javier Moreno van Bahrain Merida, een ploeggenoot van Vincenzo Nibali, werd uit de Giro gezet omdat hij de Italiaan Diego Rosa had geduwd.

Vlak voor de beklimming van de Etna was op televisiebeelden te zien dat de twee ruzie hadden. Moreno pakte vervolgens Rosa beet en duwde hem het publiek in. De Sky-renner kwam daarbij ten val.

De eerste uitvaller in deze Giro werd Rohan Dennis. De Australiër van BMC had serieuze klassementsambities, maar heeft te veel last van zijn val in de derde etappe.

Bora-renner Matteo Pelucchi haalde de finish wel, ondanks een val met hoge snelheid in de afdaling. Van het truitje van de gehavende Italiaan was weinig meer over.

97 gerelateerde artikelen