Bloemen bij nachtclub Reina na de aanslag, januari dit jaar
NOS NieuwsAangepast

Turks OM eist 40 keer levenslang voor aanslag nachtclub

Het Openbaar Ministerie in Turkije wil veertig keer levenslang eisen tegen de man die in de Nieuwjaarsnacht een aanslag pleegde op een nachtclub in Istanbul. Abdoelkadir Masjaripov schoot daar 39 feestgangers dood en sloeg vervolgens op de vlucht. De Oezbeek werd na twee weken opgepakt.

De 34-jarige Masjaripov handelde in naam van Islamitische Staat. Volgens de aanklacht, die het OM vandaag heeft ingediend bij een rechtbank, had de Oezbeek eigenlijk een aanslag willen plegen op het drukke Taksimplein. Vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen rond het plein zou hij zijn plan hebben bijgesteld en de nachtclub Reina als doelwit hebben gekozen.

  • EPA
    Abdoelkadir Masjaripov

Masjaripov baande zich op 1 januari rond 01.15 uur al schietend een weg de nachtclub in. Buiten had hij al een agent en een beveiliger doodgeschoten. Bij de aanslag vielen bijna tachtig gewonden. Onder de doden waren 27 buitenlanders, de meesten uit Saudi-Arabië.

Als het aan het OM ligt, krijgt de dader voor ieder dodelijk slachtoffer een levenslange gevangenisstraf. Ook zou hij levenslang moeten krijgen voor het willen "omverwerpen van de constitutionele orde". Het is nog onduidelijk wanneer het proces tegen Masjaripov begint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl