Minister Asscher
NOS NieuwsAangepast

Ook Belastingdienst en andere overheidsdiensten mijden GeenStijl

Ook de Belastingdienst en andere overheidsinstellingen adverteren voorlopig niet meer op de website GeenStijl. Dit heeft vicepremier Asscher gezegd in de Tweede Kamer. Hij vindt dat de overheid de context van een bepaalde site mag meewegen bij de vraag of daar moet worden geadverteerd.

De minister van Defensie besloot al eerder dat haar departement geen advertenties meer zal plaatsen op GeenStijl. Asscher zei dat de vrijheid van meningsuiting niet betekent dat de overheid de plicht heeft om iedere mening te financieren.

Hij reageerde in de Kamer op vragen over de oproep van 143 vrouwen om niet meer te adverteren op GeenStijl. Aanleiding voor het pamflet van de vrouwen was een aansporing van Geen Stijl om seksistisch commentaar te geven op een foto van een journaliste van de Volkskrant. Onder anderen de ministers Schultz en Bussemaker schaarden zich achter het pamflet.

Onwelgevallige meningen niet onmogelijk maken

Asscher benadrukte dat de overheid wel moet wegblijven bij het verbieden of onmogelijk maken van onwelgevallige meningen. "Want dat is de vrijheid van meningsuiting." Hij zei dat het plaatsen van advertenties door een aantal overheidsinstellingen op GeenStijl is opgeschort, maar dat het geen definitieve maatregel is.

Volgens hem is de opschorting een "te billijken" reactie op een grensoverschrijdende uiting. Maar een permanente boycot van GeenStijl gaat hem te ver.

Goede voorbeeld

D66-Kamerlid Belhaj wil duidelijker kabinetsbeleid op dit punt. Ze benadrukte dat Defensie eerst wel op GeenStijl wilde blijven adverteren en later toch niet. Ze heeft geen begrip voor de aanvankelijke reactie van Defensie.

En GroenLinks-Kamerlid Ellemeet vindt dat de overheid het goede voorbeeld moet geven door geen "seksistische sites" te steunen.

Den Haag over GeenStijl

VVD-onderhandelaar Zijlstra benadrukte juist dat de overheid moet adverteren waar dat het meest effectief is. Als Defensie bijvoorbeeld personeel wil werven, dan moet het departement kijken welke media de doelgroep gebruikt, vindt hij. Zijlstra vindt dat het heel ingewikkeld wordt als de overheid sites moet gaan aanwijzen waarop al dan niet mag worden geadverteerd.

De PVV heeft geen goed woord over voor het afzien van advertenties door overheidsinstellingen op GeenStijl. Volgens Kamerlid Bosma willen "grachtengordel-feministen een politiek incorrecte site kapotmaken" en helpt de overheid daar nu aan mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl