Queen Elizabeth (91) rijdt nog graag zelf een stukje

De Britse koningin Elizabeth rijdt af en toe nog steeds zelf in haar auto zonder chauffeur. Ze werd zondag nog gefotografeerd terwijl ze in haar groene Jaguar terugreed van de kerkdienst in Windsor Park, ten westen van Londen.

Elizabeth reed over een laan van zo'n 4 kilometer, waar alleen de koningin, haar beveiligers en medewerkers van het park mogen rijden. Ook wordt ze nog weleens achter het stuur gezien rond het Sandringham-landgoed in het oosten van Engeland. Op de openbare weg rijdt Elizabeth niet. Ze is ook niet meer in het bezit van een geldig rijbewijs.

De Britse koningin staat bekend als liefhebber en kenner van auto's. In de oorlog kreeg ze een opleiding tot automonteur en ook zat ze als chauffeur op een ambulance.

Koningin Elizabeth als automonteur, in 1945 Getty Images

De 91-jarige Elizabeth neemt bij de reis naar openbare gelegenheden altijd achter in de auto plaats, maar ook dan houdt ze een oogje in het zeil. Laatst werd een foto gemaakt van de koningin op de achterbank, met een exemplaar van de wegenkaart Big Easy Read Britain 2017 in het portier. Daarmee zou ze de chauffeur kunnen helpen met het vinden van de weg en kan ze natuurlijk zelf in de gaten houden waar ze rijden.

Overigens heeft haar man, prins Philip, straks alle tijd om haar daarbij te helpen. De hertog van Edinburgh kondigde vorige week aan dat hij binnenkort met pensioen gaat.