Hans van Breukelen geeft een toelichting op de benoeming van Dick Advocaat en Ruud Gullit ANP

Dick Advocaat en Ruud Gullit gaan aan de slag als respectievelijk bondscoach en assistent bij het Nederlands elftal. Dat heeft de KNVB bevestigd op een persconferentie.

Ook werd bekend dat Huub Stevens op het kandidatenlijstje stond van de voetbalbond, waren de spelers van Oranje verrast met de keuze voor Advocaat en ging technisch directeur Hans van Breukelen in op alle geruchten rondom de kandidatuur van Henk ten Cate.

Derde periode voor Advocaat

Advocaat en Gullit gaan in principe voor zes maanden aan de slag bij Oranje en blijven eventueel ook nog tijdens het WK voetbal, als het Nederlands elftal zich daarvoor weet te kwalificeren. Ondertussen gaat de KNVB al op zoek naar een nieuwe bondscoach voor na het WK.

'Persconferentie werd tribunaal voor Van Breukelen'

Begin juni zullen Advocaat en Gullit aansluiten bij het Nederlands elftal, in aanloop naar het WK-kwalificatieduel met Luxemburg (9 juni). Tot die tijd blijft Fred Grim verantwoordelijk voor Oranje. Hij zal daarna weer tweede assistent worden.

Voor Advocaat wordt het zijn derde periode als bondscoach bij Oranje. Vorig jaar rond deze tijd trad Advocaat ook toe tot de staf van het Nederlands elftal als assistent-trainer, maar een paar maanden later vertrok hij alweer naar Fenerbahçe.

Spelers Oranje verrast met keuze

Daarom heeft de KNVB dit keer geen clausule opgenomen in het contract van Advocaat waardoor hij eerder zou kunnen vertrekken. "Ik heb mijn sentimenten daarover aan de kant moeten zetten", aldus Van Breukelen. "De realiteit is dat we kwaliteit nodig hebben."

Van Breukelen: "Uiteraard heb ik hier met Dick over gesproken, maar het gaat er nu om wat het beste voor Oranje is. Ook de spelers waren verrast met deze keuze, maar zij zijn professioneel en kunnen ook over dat sentiment heen stappen."

Van Breukelen: geen toezegging gedaan aan Ten Cate

De technisch directeur vertelde verder dat naast het duo Advocaat/Gullit er nog andere opties waren voor de functie: Henk ten Cate met Fred Rutten als assistent en Huub Stevens als bondscoach.

Ook Louis van Gaal, Ronald Koeman, Frank de Boer en Roger Schmidt stonden op het lijstje van de KNVB, maar die vier kandidaten waren niet beschikbaar.

Gedoe met Ten Cate

In de persconferentie werd er veel gesproken over het proces rondom Henk ten Cate, de kandidaat die twee weken geleden zelf bedankte voor de functie van bondscoach. Volgens Ten Cate was de baan hem toegezegd door Van Breukelen.

Van Breukelen: onbeschofte actie van Ten Cate

De technisch directeur ontkende dat en betreurde dat er veel informatie op straat kwam te liggen. "Ik heb nooit gezegd dat hij het zou worden", aldus Van Breukelen. "En achteraf ben ik ook blij dat we uiteindelijk niet voor hem hebben gekozen."

Jean Paul Decossaux, interim-directeur betaald voetbal, benadrukte dan ook dat de KNVB tevreden is met de keuze voor Advocaat en Gullit. "Dit koppel kan het vuur in het Nederlands elftal weer aansteken."

STER reclame