Het vonnis tegen gouverneur Ahok is fors hoger dan de eis Reuters
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Christelijke gouverneur Jakarta schuldig aan godslastering: 2 jaar cel

De christelijke gouverneur van Jakarta is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. De rechter acht godslastering en belediging van islamitische geestelijken bewezen.

Het vonnis tegen de gouverneur, Basuki 'Ahok' Tjahaja Purnama, is fors hoger dan de eis. Er was een jaar voorwaardelijk geëist. De aanklager had de blasfemie-aanklacht op het laatste moment laten vallen omdat daarvoor geen bewijzen waren, maar de rechter was het daar niet mee eens.

Dom gehouden

Ahok wees mensen er eind vorig jaar in een toespraak op dat de Koran moslims niet verbiedt om op niet-moslims te stemmen. Hij kwam daarbij terug op eerdere verkiezingen waarbij moslims te horen kregen dat ze alleen op moslims mochten stemmen. Daarvoor werd een citaat uit de Koran aangehaald.

Ahok haalde vorig jaar in zijn toespraak dat citaat aan en zei dat moslim-kiezers werden voorgelogen en dom gehouden. Toen een video van zijn uitspraken op internet verscheen, gingen honderdduizenden woedende Indonesiërs de straat op.

Ahok gaat in beroep maar is meteen na het vonnis al naar de gevangenis gebracht. Hij was bezig aan zijn laatste maanden als gouverneur in Jakarta. Hij verloor de verkiezingen vorige maand van zijn islamitische rivaal Anies Baswedan.

"Iedereen gaat ervan uit dat de politiek een belangrijke rol heeft gespeeld bij dit proces", zegt correspondent Michel Maas. "Het proces zelf is misschien juridisch netjes verlopen, maar de hele kwestie is aangezwengeld door tegenstanders van Ahok. Die hebben islamitische groepen opgejut om tegen hem de straat op te gaan."

Volgens Maas is de uitspraak van de rechter een aansporing voor radicale moslims om zich meer met de lokale politiek te bemoeien. "Bij lokale verkiezingen is al gebleken dat ze zich nadrukkelijk aan het roeren zijn."

STER reclame