VVD-leider Rutte tijdens een pauze in de onderhandelingen ANP

VVD-leider Rutte vindt de situatie bij de formatie in 2012 totaal onvergelijkbaar met die van nu. Na de verkiezingen van september 2012 was er na 54 dagen een kabinet: het kabinet-Rutte II, van VVD en PvdA.

Vandaag is de 54e dag na de verkiezingen van 15 maart, maar er lijkt nog geen zicht op een nieuw kabinet. VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn begonnen aan een nieuwe week van onderhandelingen. Niemand wilde iets zeggen over hoe lang het nog gaat duren. Zoals gebruikelijk werden er weinig mededelingen gedaan, anders dan dat er meters worden gemaakt en dat er serieus wordt gepraat.

Niet langer dan nodig

Rutte zei daarover dat de onderhandelaars doorgaan met "het zich uiten in clichés en lege zinnen". Hij benadrukte dat niemand de besprekingen langer wil laten duren dan strikt noodzakelijk is. Over de vergelijking met 2012 zei hij dat het een stuk ingewikkelder is om met vier partijen te onderhandelen dan met twee en dat de partijen over allerlei vraagstukken verdeeld zijn. Bovendien was er toen een economische crisis, onderstreepte hij.

Morgenmiddag gaan de onderhandelingen verder.

STER reclame