NOS NieuwsAangepast

'Alles op alles om topdrukte Schiphol te voorkomen'

Er moet alles op alles worden gezet om te voorkomen dat het in de zomer weer zo druk wordt op Schiphol zoals in de afgelopen meivakantie. Dat is afgesproken tussen onder anderen staatssecretaris Dijksma, de KLM en Schiphol.

Er waren recent problemen op de luchthaven door de grote drukte, waardoor sommige reizigers zelfs hun vlucht misten. De situatie leidde tot woede bij de KLM over de "tekortkomingen op Schiphol" en Dijksma riep daarop de partijen om de tafel.

Schiphol-topman Nijhuis kondigde aan dat tussen 1 juli en 31 augustus in de vertrekhallen met Europese bestemmingen alle veiligheidspoortjes worden opengezet om bagage te scannen en daarvoor worden ook meer mensen gebruikt.

Verder wil Schiphol meer personeel inzetten om vragen van passagiers te beantwoorden of reizigers uit rijen te helpen als die het risico lopen hun vlucht te missen. Nijhuis denkt dat daarmee chaos kan worden voorkomen, hoewel hij benadrukte dat er rijen zullen blijven bestaan en dat hij daarover geen valse beloften wil doen.

Onnodige dingen

Hij riep passagiers op op tijd op Schiphol te zijn. "Houd je aan de instructies van de luchtvaartmaatschappijen, dus wees niet eerder, maar ook niet later." Nijhuis zei ook dat mensen moeten opletten geen onnodige dingen in hun handbagage mee te nemen. "Daar komen steeds meer spullen in en dat houdt het proces steeds meer op."

KLM-topman Elbers noemde de toezeggingen van Schiphol belangrijk en een stap in de goede richting. "Met deze toezeggingen kunnen we er eraan werken om te voorkomen dat de passagiers in de zomer dezelfde ellende meemaken als in de meivakantie." Volgens hem hebben de KLM en Schiphol grote reputatieschade geleden door de lange rijen. Hij wees op klachten van reizigers die langer in de rij hadden gestaan dan hun vlucht duurde.

Structurele problemen

Elbers onderstreepte dat er ook nog wel structurele problemen moeten worden opgelost en dat dat langer gaat duren. Volgens hem moet er geïnvesteerd worden in de infrastructuur en in de capaciteit. De KLM-topman prees het initiatief van Dijksma om de partijen bij elkaar te roepen.

Ook de staatssecretaris zei dat niet alleen de komende zomerperiode beter moet verlopen, maar dat er voor de langere termijn nadere afspraken moeten worden gemaakt. Ze wil daarover met de andere betrokkenen nog een aantal zaken voorbereiden, waarmee het nieuwe kabinet aan de slag kan.

Juist vandaag werd bekend dat Schiphol sneller is gegroeid dan zijn Europese concurrenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl