Ongeregeldheden op het Hofplein in Rotterdam, gisteren
NOS NieuwsAangepast

Tientallen hooligans Rotterdam zitten nog vast

Ruim veertig relschoppers die gisteren werden opgepakt bij de ongeregeldheden na de wedstrijd Excelsior-Feyenoord zitten nog vast. Over de afhandeling van de rechtszaken tegen hen wordt zo snel mogelijk een beslissing genomen, zegt de politie.

Na de verloren wedstrijd van Feyenoord braken gistermiddag rellen uit in de Rotterdamse binnenstad. Hooligans bekogelden agenten met bierblikken, vuurwerk, hekken en terrasstoelen.

Volgens de lezing van de politie waren er zo'n 200 relschoppers. Verslaggever Robert Bas, die zondag de hele middag en avond in Rotterdam was, zegt dat dit aantal absoluut niet klopt. "Er waren zeker meer dan duizend relschoppers. Op verschillende plekken in het centrum zijn er stevige confrontaties met de ME geweest."

Robert Bas is met de ME meegelopen en zag honderden supporters in gevecht met de politie op zeven plaatsen in stad waaronder de Coolsingel, het Schouwburgplein, de Nieuwe Binnenweg en het Eendrachtsplein. Ook heeft hij agenten gesproken die zeiden dat ze verbaasd waren dat burgemeester Aboutleb stelde dat het wel meeviel. "Dit waren flinke en hevige gevechten", zegt Bas.

De verslaggever heeft wel een verklaring waarom de burgemeester en politie lagere aantallen relschoppers noemen. "Hij heeft gezegd dat de huldiging niet doorgaat, als supporters zich misdragen. Dat brengt hem in een moeilijke situatie en daarom bagatelliseert hij het."

Korpschef Paauw zei vanmiddag dat de groep bestond uit gefrustreerde Feyenoord-fans, maar dat er ook veel notoire hooligans bij zaten die alleen op de wedstrijd waren afgekomen om rellen te schoppen.

Camerabeelden

De politie pakte 117 mensen op. Het merendeel is met een dagvaarding weer naar huis gestuurd of heeft een boete gekregen. Met behulp van camerabeelden probeert de politie de identiteit van andere relschoppers te achterhalen.

De eerste foto's van verdachten die niet door de politie herkend zijn, worden nog voor de wedstrijd tussen Feyenoord en Heracles van zondag op internet geplaatst. Ook onderzoekt de politie of het mogelijk is om de onruststokers zondag uit De Kuip en het centrum van Rotterdam te weren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl