Drie vooraanstaande economen waarschuwen dat de belastingbetaler grote risico's loopt omdat de overheid steeds vaker garant staat.

Nederland heeft in totaal voor meer dan 200 miljard euro garanties afgegeven, ondermeer aan banken, verzekeraars en landen als Ierland en Griekenland.

Risico's

De economen Arnoud Boot, Lans Bovenberg en Bas Jacobs zeggen tegen de NOS en Nieuwsuur dat de schatkist grote risico's loopt als het misloopt en Nederland echt moet betalen.

"Als het toch slecht gaat, kunnen die garanties ingeroepen worden. En dat is een groot risico voor de belastingbetaler", zegt econoom Bovenberg.

Laakbaar

Volgens minister De Jager van Financiën verdient Nederland vooral aan de garantstellingen. "Het is fors", zei De Jager op het moment dat Nederland garant ging staan voor Ierland. Econoom Jacobs hekelt de opstelling van de minister.

"Het is laakbaar dat hij dit soort uitspraken doet. Want garant staan is niet gratis. Het risico heeft een prijs voor de Nederlandse belastingbetaler."

De Jager wil nu wel gaan inventariseren hoe groot de risico's precies zijn. "Het is zeker een groot bedrag, internationaal trouwens niet ongebruikelijk, en we gaan er toch heel kritisch naar kijken", aldus De Jager. "Wat is het nut en de noodzaak en wat is de prijs die je vraagt in verhouding tot het risico?".

In 2008 stond de overheid voor 75 miljard euro garant, in 2009 voor 164 miljard euro en in 2010 voor 204 miljard euro.

STER reclame